Acasa Travel Moods Evadare Top destinații de vacanță pentru experiențe culinare

Travel Mood Evadare

Top destinații de vacanță pentru experiențe culinare

Orice destinații de vacanță ai alege, ține minte că una dintre cele mai frumoase experiențe de care poți avea parte în orice loc este descoperirea tradițiilor culinare ale locului - iar aici avem o mulțime de sugestii pentru tine.

Destinații de vacanță însorite, la plajă, exotice sau urbane? Indiferent ce alegi, în orice punct ai ajunge, vei intra în contact cu tradiția gastronomică a locului, care este o modalitate excelentă de a cunoaște cultura așezării. Pentru că o experiență culinară este mult mai mult decât a savura specificul unei destinații - prin arome și gusturi, ea te îndeamnă să interacționezi cu oamenii locului, cu tradițiile care se întind pe generații și cu obiceiurile care adaugă savoare oricărei mese.

1. Bologna

Bologna se înscrie în rândul acelor destinații de vacanță în care te poți bucura din plin de experiențe culinare desăvârșite, în acord cu specificul gastronomic al regiunii de la marginile orașului. Fiindcă te afli la un pas de locurile în care se produce în mod tradițional și controlat faimosul Parmigiano Reggiano, autenticul oțet balsamic de Modena, prosciutto-ul și vinul italian organic.

Trebuie doar să mergi într-un tur culinar ghidat în renumita regiune Emilia-Romagna, pentru a descoperi secretele din spatele acestor produse italiene apreciate în întreaga lume. Vizitezi mici fabrici locale și producătorii ce dețin afaceri de familie, pentru a vedea cum sunt făcute produsele regionale certificate. Apoi savurezi un prânz gourmet autentic italian într-o trattoria originală din regiunea rurală sau la o podgorie organică certificată, acompaniat de vinuri din regiune.

2. Barcelona

Barcelona nu doar că se înscrie în rândul acelor destinații de vacanță râvnite în lume pentru atracțiile sale spectaculoase, ci este și un oraș gastronomic în care delicioasele tapas și vinurile spaniole sunt la ele acasă.

Nici măcar nu trebuie să părăsești orașul pentru a te bucura din plin de cultura și de gastronomia gourmet catalană, pentru că ai ocazia să mergi într-un tur culinar care te poartă, alături de un expert, la câteva dintre cele mai faimoase baruri de tapas ale citadelei – cele de pe Las Ramblas, din jurul pieței La Boqueria și din Cartierul Gotic. Nu doar că savurezi delicioasele tapas, alături de vin, bere sau cidru, ci și înveți să comanzi ca un localnic gustările care definesc fascinanta cultură culinară din Barcelona.

3. Florența

Florența este un oraș superb, cu atât de multe palate și monumente ce amintesc de perioada Renașterii italiene care trebuie vizitate încât, pe drum, nu ai cum să eviți gastronomia excepțională a orașului.

Însă, pentru a avea parte de o experiență culinară desăvârșită, mergi într-un tur de o zi cu plecare din Florența, care te poartă spre cele mai delicioase preparate locale, de la cele mai bune vinuri, într-o podgorie istorică din regiunea Chianti Classico, la o vilă cu poveste unde se produce ulei de măsline. Ai astfel parte de brânzeturi, ciocolată și preparate din carne, la un restaurant tradițional de pe dealuri, și te întorci pe deplin satisfăcut.

4. Marrakech

Marrakech este un oraș gastronomic prin excelență. Oriunde ajungi, simțurile îți sunt asaltate de mirosuri și culori ademenitoare. Fiecare ieșire în oraș se încheie cu o experiență culinară incredibilă, fiindcă este greu să te abții când preparate delicioase se ivesc la tot pasul, pe stradă, în souk-uri, riaduri sau în restaurante locale tradiționale.

Și atunci, cât timp te afli în Marrakech, de ce să nu să profiți de ocazia de a descoperi secretele bucătăriei tradiționale marocane într-o experiență în care ai parte de o lecție de gătit în curtea intrioară a unui riad superb din secolul al XIV-lea? Aici te așteaptă un chef expert, care te îndrumă în pregătirea propriilor preparate gourmet, gătite la un mic cuptor de lut pe cărbuni, folosind ingrediente proaspete, mirodenii, tehnici și rețete tradiționale. Desigur, din rândul celor patru feluri de mâncare pe care le savurezi la final nu lipsesc nici deliciosul tagine, nici desertul aromat cu apă de trandafiri.

5. Paris

Că Parisul este inclus mereu în lista acelor destinații de vacanță în care gastronomia este o atracție în sine nu mai surprinde pe nimeni. Fiindcă aproape că nu există persoană care să fi ajuns la Paris și care să nu laude necontenit apetisantele preparate culinare franțuzești. Și nici nu e nevoie să intri în restaurante ca să înțelegi de ce. Un tur culinar de doar trei ore prin oraș te face să descoperi, pe lângă reperele culturale ale urbei, și delicatesele patiseriei franțuzești, alături de cele mai gustoase produse de ciocolată.

Te plimbi pe străduțele superbe ale capitalei franceze, vezi atracții iconice precum turnul Eiffel și Champs Elysees și vizitezi magazine unde te bucuri de produse de patiserie, baghete, ciocolată și prăjituri, aflând cum s-au născut tradițiile culinare franceze.

6. Toscana

Toscana reunește toate motivele pentru care gastronomia italiană este atât de populară în întreaga lume, și nu există modalitate mai simplă să te bucuri de ele decât într-un tur de o zi care celebrează mâncarea italiană în toată simplitatea ei glorioasă.

O vizită la o piață locală din Florența, o lecție de gătit autentică în vecinătatea orașului, la o fermă rustică cu un farmec aparte, și o masă îmbelșugată, acompaniată de cel mai sprințar vin, sunt ingredientele unei zile perfecte petrecute în Toscana. Cât despre ingredientele mesei tale, aproape toate produse la fermă, urmează să le descoperi și să le prețuiești pe rând.

7. Veneția

În Veneția ai oricând bucuria de a lua parte la o experiență gastronomică aparte, într-unul dintre cele mai pitorești cartiere ale orașului, Cannaregio, istoricul cartier evreiesc. Mergi într-un tur culinar care-ți dezvăluie istoria și cultura bogată a locului, în timp ce te strecori pe străduțe fermecătoare și continui pe lângă canale, vezi biserici și traversezi poduri și afli informații prețioase despre tradițiile culinare specifice acestei zone a Veneției.

În total, treci pe la șase restaurante, unde te oprești să deguști câteva dintre cele mai bune și mai autentice delicatese din oraș, de la preparate kosher și vin la risotto cremos și bunătăți proaspăt preparate, dintre care nu lipsește savuroasa gelato.

8. Vietnam

Vietnamul nu este doar o destinație de vacanță uluitoare, ci și locul unora dintre cele mai bune experiențe culinare din lume. Dacă ajungi în Hanoi, nu rata un tur culinar în cartierul vechi al orașului, unde atracțiile istorice se dezvăluie în ritmul degustărilor delicioase de care ai parte. Alături de un ghid gastronomic pasionat, delectează-ți simțurile cu aromele exotice ale Vietnamului.

Aventura pornește din Dong Xuan, cea mai mare piață acoperită din Hanoi, care te asaltează cu mirosurile aromate ale produselor de pe standurile vânzătorilor stradali. Degustă fructe exotice și fructe de mare proaspete, după care lasă-te purtat pe străzile fermecătoare ale cartierului arhaic, pentru a savura gustul excelent al preparatelor culinare locale.

9. Bali

O vacanță în Bali este sinonimă cu experimentarea paradisului, însă oricât de nepământean ar arăta locul, tot trebuie să mănânci, iar gastronomia este ea însăși o formă de cunoaștere în care divinul este adesea invocat în timp ce te bucuri de mâncare.

Participă la o experiență culinară specială în Seminyak și descoperă secretele gastronomiei balineze într-o lecție de gătit susținută de un chef expert. Învață să combini varietatea de condimente cu cele mai proaspete legume, cu carne și pește, și prepară trei feluri de mâncare suprarealiste. Ai la dispoziție și un meniu vegetarian, dacă preferi așa.

 

10. Bangkok

Dacă nu ai trecut până acum Bangkokul pe lista ta de destinații de vacanță pentru experiențe culinare autentice, atunci este cazul să o faci. Dacă nu ne crezi pe cuvânt, vorbim după ce participi la un curs de gătit la Baipai Thai Cooking School din Bangkok, în care înveți arta gastronomiei thailandeze.

Și cum este vorba despre o artă, începi cu o introducere senzorială în lumea aromelor și ingredientelor thailandeze, după care, sub atenta supraveghere a chef-ului, înveți să prepari o masă autentică thailandeză cu patru feluri de mâncare, așa cum doar cei mai pricepuți bucătari reușeșc să o facă. Ideea este că nici nu ai nevoie de o experiență prealabilă, fiindcă deprinzi cu ușurință tehnicile și dobândești toate cunoștințele și aptitudinile necesare pentru a repeta succesul și acasă. La final, doar te bucuri de mâncare și primești rețetele.

Daca ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe te invităm să descoperi si alte idei din colecția Călătorește prin lume.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.