Cele 7 minuni ale lumii te poartă din Peru până în China și din Brazilia până în Italia, invitându-te să descoperi acele locuri ce fascinează și inspiră milioane de oameni.
Cele 7 minuni ale lumii moderne sunt locuri aparte, fie cetăți descoperite din întâmplare, fie monumente ce stau de mii de ani în văzul tuturor. Dar sunt, în același timp, simboluri copleșitoare ale ambiției umane de a-și exprima cultura și credințele, destinații fabuloase pentru exploratorii aflați mereu în căutare și locuri de văzut, fie și o dată în viață
1. Peru: maiestuosul Machu Picchu
O excursie în Peru trebuie să te ducă la Machu Picchu, legendara citadelă a incașilor construită în secolul al XV-lea, stând falnică la 2430 de metri deasupra mării în Cuzco, în Valea Sacră. Această nestemată ce stă mărturie pentru o întreagă civilizație pierdută, Machu Picchu este o construcție impresionantă ce a fost folosită doar pentru un secol, până la cucerirea spaniolă. De atunci și până în 1911 a rămas ascunsă privirilor, dar de la descoperirea sa a devenit o destinație turistică fabuloasă atât pentru cei care vor să descopere o istorie sângeroasă și tulburătoare, dar și pentru cei care își doresc să se hrănească cu frumusețea uluitoare a locului. Clădit în stil incaș clasic, Machu Picchu are trei structuri principale – Inti Watana, Templul Soarelui și Camera celor trei ferestre, și este un sanctuar ce a intrat, din 1983, în patrimoniul UNESCO.
2. India: mausoleul iubirii, Taj Mahal
Mausoleul din marmură albă de la Agra, Taj Mahal, trebuie să se numere printre destinațiile tale într-o excursie în India. Situat pe malul de sud al râului Yamuna, monumentul a fost construit, din 1632, de șahul Jahan, în memoria celei mai iubite soții ale sale, Mumtaz Mahal. Complexul uluitor găzduiește acum mormântul lui Mumtaz, dar și o moschee, o casă de oaspeți și uluitoare grădini înconjurate de ziduri albe, și este considerat unanim drept un exemplu de artă musulmană în India, o capodoperă arhitectonică pe care povestea romantică doar o pune și mai bine în valoare. Locul a fost desemnat parte din patrimoniul UNESCO în 1983 și este dintotdeauna un loc pentru inspirație și reculegere.
3. Mexic – Chichen Itza, unde respiri istoria
Ansamblul de la Chichen Itza, din Yucatan, a fost construit de civilizațiile pre-maiașe, între secolele IX și XII, pe când grandiosul El Castillo servea drept templu zeului Kukulkan, șarpele cu pene ce apare în multe culturi similare din vecinătate. Piramida, cu terasele ei pătrate ce urcă până în vârf, este decorată cu sculpturi ale unor șerpi cu pene ce coboară pe balustrada nordică, iar soarele de la amiază aruncă aici umbre triunghiulare perfecte ce dau impresia unui șarpe ce încolăcește piramida și care au înflăcărat imaginația călătorilor și amatorilor de povești ezoterice deopotrivă. Toate detaliile acestui monument fabulos au fost îndelung analizate și comentate de-a lungul anilor, oamenii încercând să găsească sensuri ascunse în felul în care a fost conceput ansamblul, dar îi poți admira grandoarea fără să te gândești la aceste lucruri – frumusețea locului îți va fi de ajuns.
4. China – Marele Zid Chinezesc
Seria de fortificații din piatră, cărămizi, lemn sau pământ ce alcătuiesc Marele Zid Chinezesc nu are nevoie de prea multe prezentări, dar este oricum impresionantă. Despre Marele Zid Chinezesc se știe că a fost construit ca să pună obstacole năvălitorilor din stepă ce amenințau siguranța imperiului, iar unele dintre ziduri au fost ridicate cu secole înaintea erei noastre. Totuși, forma pe care o are și azi Marele Zid a suferit modificări de-a lungul vremii, și puțin a rămas din pereții lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei, cea mai consistentă parte a acestei curiozități arhitecturale datând din timpurile dinastiei Ming. Din Dandong până la lacul Lop, imensul zid cu secțiuni construite de mâna omului și cu altele ce folosesc bariere naturale este impresionant în întinderea sa uriașă.
5. Roma – Eternul Colosseum
Poate cel mai accesibil dintre cele 7 minuni ale lumii noi, Colosseum-ul din Roma este cel mai cunoscut amfiteatru de astăzi. Construit de Vespasian din anul 72, monumentul putea găzdui între 50 și 80 de mii de spectatori uluiți, veniți să asiste la luptele între gladiatori din antichitate și la crude execuții. Dincolo de istoria sa întunecată, Colosseum-ul a rezistat timpului, multor cutremure și a rămas simbolic pentru orașul ce îl găzduiește, Roma. Puțini mai știu, însă, că numele său a fost inspirat de celebra statuie a lui Nero ce fusese ridicată ca un tribut adus lui Apollo, zeul soare, din care au rămas azi doar câteva urme. Și, chiar dacă o epigramă spunea la un moment dat că, atâta timp cât statuia rezistă, va rezista și Roma, iată că, chiar fără statuie, Roma și al său Colosseum au rezistat.
6. Iordania – Cetatea din stâncă: Petra
Cetatea tăiată în stâncă din sudul Iordaniei a fascinat pe mulți cu arhitectura sa spectaculoasă, cu sistemul de transport al apei sau cu nuanțele trandafirii ale pietrelor ce o alcătuiesc. Servind drept capitală arabilor nomazi, Petra a devenit un loc în care se întâlneau rutele comerciale, o capitală prosperă la răscruce de drumuri. Construită cu câteva secole înainte de era noastră, Petra este și o demonstrație de arhitectură locală – mai ales sistemele inovatoare prin care arabii colectau apa din deșert sunt uimitoare și pentru turiștii de astăzi. Parte din patrimoniul UNESCO, cetatea Petra din Iordania a rămas necunoscută civilizațiilor occidentale până în 1812, când a fost descoperită de un explorator elvețian, dar rămâne și azi o sursă de inspirație și de mirare pentru cei care ajung într-o excursie în Iordania.
7. Rio de Janeiro – Statuia lui Iisus, simbolul orașului
Statuia lui Iisus din Rio este o destinație obligatorie pentru cei care ajung în Brazilia, pe bună dreptate. Căci orașul acesta fascinant este de neimaginat fără de statuia Art Deco ce îi servește drept simbol. Statuia a fost ridicată ca o colaborare între sculptorul Paul Landowski, inginerul Heitor da Silva Costa, inginerul Albert Caquot și artistul român Gheorghe Leonida, care a realizat fața. Construit între 1922 și 1931, uriașul monument de 30 de metri înălțime domină muntele Corcovado din parcul național Tijuca, stând de strajă peste Rio de Janeiro și întruchipând aici creștinismul care a avut și încă are o influență culturală de necontestat în zonă.
Daca ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe te invităm să descoperi si alte idei din colecția Călătorește prin lume și să consulți lista de Informații utile pentru a descoperi cum îți poți organiza foarte ușor, cu furnizori de încredere, vacanța pe care ți-o dorești!