Acasa Travel Moods Activ 10 idei de atracții și activități pentru prima vacanță la Amsterdam

Travel Mood Activ

10 idei de atracții și activități pentru prima vacanță la Amsterdam

O vacanță la Amsterdam vine cu o mulțime de descoperiri dacă te afli în travel mood activ, parcurgând străzi și canale fermecătoare și intrând în clădiri ce adăpostesc mari capodopere ale lumii. Modernitatea și istoria se împletesc armonios în acest oraș, și experimentarea lor într-un prim sejur aici te va cuceri iremediabil.

O primă vacanță la Amsterdam te face să simți din plin atmosfera agreabilă a capitalei Olandei. Canalele istorice cu arhitectura lor fermecătoare, de-a lungul cărora se aliniază case și grădini superbe, și străzile pe care colinzi te introduc în intimitatea orașului.

Pe măsură ce o descoperi, te copleșește sentimentul că ești rupt de realitate, cel puțin până în ziua următoare, când o iei de la capăt, mai activ ca niciodată.

Fiindcă orașul în care spiritul liber se manifestă deplin are un simț al aventurii greu de egalat. Experiențele de care te bucuri sunt atât de autentice încât te absorb cu totul în povestea citadelei. Trăiește-le pe rând și lasă-ți inima și mintea deschise provocărilor, pentru a absorbi cât mai mult din diversitatea culturală a capitalei și din frumusețea stilului de viață al oamenilor.

Cum ajungi

Există mai multe companii care oferă zboruri directe către Amsterdam – Tarom, KLM, Ryanair, Wizz Air, trebuie să alegi doar ceea ce te interesează.

De la aeroport, transferul în oraș se poate face fie cu transportul public local, despre care găsești informații utile pe pagina oficială a aeroporturilor din Amsterdam, fie prin rezervarea unui transfer privat.

În ce privește vizitarea orașului, îți recomandăm achiziționarea unui card special, care-ți oferă gratuitate la transportul public local și la o mulțime de muzee, dar și o croazieră gratuită pe canale și reduceri substanțiale la vizitarea unora dintre obiectivele turistice.

Experiente pentru travel mood activ in vacanță la Amsterdam

1. Primii pași în Amsterdam

Pentru prima dată în vacanță la Amsterdam, un tur gratuit care îți dezvăluie atracțiile principale se dovedește a fi cea mai bună introducere în atmosfera orașului.

Avântă-te spre piețele celebre, descoperă curțile interioare și bisericile care își păstrează aerul medieval, vechea poartă a orașului și canalele de secol XVII incluse în patrimoniul UNESCO, alături de clădiri monumentale, străzi presărate cu sculpturi anonime și locuri secrete, știute doar de localnici.

Află povestea orașului care s-a ridicat pe locul unei mari mlaștini, în care pescarii s-au apucat să sape primele canale, ideile inedite de comerț din Epoca de Aur, rolul pe care l-a avut libertatea religioasă în secolul al XVII-lea sau impactul nazismului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Și nici nu realizezi când, trecând de palate și obiective istorice, ajungi în Red Light District, pe care nu ai cum să-l ratezi în acest prim tur de orientare.

2. Plimbare pe canalele răpitoare

Dintre canalele din Amsterdam care însumează peste o sută de kilometri, câteva se bucură de un prestigiu aparte.

Este vorba de zona canalelor construite în secolul al XVII-lea în forma unor semicercuri concentrice și a cartierelor rezidențiale aferente – Prinsengracht (Canalul prințului), Keizersgracht (Canalul împăratului), Herengracht (Canalul patricienilor) și Jordaan –, care a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Pentru a le descoperi farmecul aparte, o plimbare pe canale cu o barcă luxoasă este mai mult decât binevenită. Cum te îmbarci, magia poate să înceapă.
În curând descoperi frumoasele clădiri din zona cunoscută sub numele de Golden Bend, una dintre cele mai prestigioase arii rezidențiale din Amsterdam.
Treci pe lângă casa Annei Frank, ajungi pe Reguliersgrach, canalul celebru pentru cele șapte poduri ale sale și pentru casele sale decorative, și apoi continui spre Magere Brug (Skinny Bridge), podul peste râul Amstel care leagă Keizersgracht de Prinsengracht, pentru a ajunge, în final, în vechiul port.

Și toate acestea în timp ce asculți comentariile care-ți dezvăluie istoria locurilor pe care le vezi și a orașului, deopotrivă.

pin icon

Citește și alte articole despre Amsterdam

3. Aventurează-te în lumea muzeelor

Pentru a intra în lumea muzeelor, trebuie să ajungi neapărat în Museum Quarter (Museumplein), adică în locul în care se află trei dintre cele mai importante muzee din Amsterdam – Muzeul Stedelijk, Rijksmuseum și Muzeul Van Gogh, un paradis al iubitorilor de artă din toată lumea.

O incursiune în Muzeul Stedelijk te pune în fața uneia dintre cele mai mari colecții de artă contemporană și design din Olanda, ce însumează nu mai puțin de 90.000 de piese.

Poți admira lucrările iconice ale unor artiști ca Cézanne, Chagall, Kandinsky, Kienholz, De Kooning, Koons, Malevich, Matisse, Mondrian, Picasso, Pollock, Rietveld, Sottsass sau Warhol.

De aici, o vizită la Rijksmuseum îți expune lucrările marilor maeștri olandezi, adică peste 400 de capodopere între care se remarcă picturile lui Jan Steen, Frans Hals, Vermeer și Rembrandt.

De asemenea, nu trebuie să ratezi colecțiile impresionante care includ delicatele porțelanuri de Delft, sculpturi și artefacte, haine iconice, costume, artă asiatică și multe altele.

În final, o intrare la Muzeul Van Gogh, una dintre cele mai populare atracții într-o vacanță la Amsterdam, îți oferă oportunitatea unică de a descoperi nu mai puțin de 200 de picturi, 500 de desene și peste 750 de scrisori ale artistului care nu mai are nevoie de nici o prezentare.

Dacă îți dorești să intri la cât mai multe muzee, o variantă avantajoasă o poate reprezenta achiziționarea unui Museumkaart, un card care îți oferă acces nelimitat la aproape toate muzeele din Olanda, cu valabilitate de 31 de zile.

4. Pe urmele tinerei scriitoare Anne Frank in vacanță la Amsterdam

Să mergi pe urmele emblematicei Anne Frank, al cărei destin tragic a impresionat o lume întreagă, este o experiență copleșitoare, ce nu trebuie ratată în vacanță la Amsterdam.

Scriitoarea evreică de origine germană, care s-a mutat din Frankfurt în anii ‘30 și a trăit cea mai mare parte din scurta sa viață în Amsterdam, a devenit celebră după moartea sa datorită cărții sale, „Jurnalul Annei Frank“, o capodoperă a literaturii universale, în care își documentează viața din timpul ocupației naziste a Olandei din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Începând cu anul 1942 și până în 1944 a fost nevoită, împreună cu familia, să fugă de persecuțiile la care era supusă populația evreiască din Amsterdam și să se ascundă în camerele secrete din spatele bibliotecii din casa tatălui său, perioadă în care a ținut jurnalul care avea să devină celebru.

Într-un final, au fost deconspirați și transportați în diferite lagăre de concentrare, unde și-au găsit sfârșitul. Otto Frank, singurul supraviețuitor al familiei, s-a întors în Amsterdam, a recuperat jurnalul Annei și l-a publicat, făcând cunoscută povestea care a emoționat lumea și a inspirat piese de teatru și filme.

Doar într-un tur în care vezi casa Annei Frank, școala unde a urmat primele studii și magazinul de unde și-a cumpărat jurnalul în care și-a consemnat viața poți rememora povestea emoționantă a tinerei scriitoare și să cunoști și locurile care i-au fost familiare în afara ascunzătorii.

5. Tur în celebrul Red Light District

Orice ai face într-o vacanță la Amsterdam, nu trebuie să eviți Red Light District, o zonă emblematică a orașului, în care afli cum s-a ajuns la legalizarea sexului comercial în Olanda și felul în care oamenii se raportează astăzi la cea mai veche meserie din lume.

Doar că trebuie să aștepți să vină seara, pentru a porni într-un tur , care-ți dezvăluie secretele din spatele vitrinelor, o imagine familiară a amplasamentelor legale din cartier.

Ai ocazia să te plimbi și să înțelegi efectele benefice ale legalizării prostituției în lupta pentru combaterea traficului de persoane, respectul de care se bucură astăzi lucrătoarele sexuale, să vezi Casa Rosso, clubul celebru în lume pentru peep show-urile sale spectaculoase, dar și străzile ascunse și unele dintre cele mai vechi cofee shop-uri, în care consumul recreațional de canabis este legal.

6. Vondelpark, un parc de o frumusețe poetică

Vondelpark este genul de parc a cărei frumusețe trebuie explorată. Construit în anul 1865 și botezat Het Nieuwe Park (Noul parc), redenumit mai târziu după un celebru poet și dramaturg din secolul XVII, Joost van den Vondel, pentru a deveni astăzi locul care atrage peste zece milioane de vizitatori anual, parcul este una dintre principalele atracții ale orașului.

Grădina sa superbă de trandafiri, amenajată în stil englezesc, aleile și canalele șerpuitoare, teatrul în aer liber, sculpturile, pajiștile și terasele barurilor îi conferă acel farmec aparte.

Îl poți vizita pe jos sau într-un tur cu bicicleta, în stilul localnicilor, astfel încât experiența să fie cât mai autentică.

7. Sinagoga Portugheză

Sinagoga Portugheză este un simbol al moștenirii culturale a evreilor sefarzi din Amsterdam, veniți în oraș în urma persecutărilor repetate din Portugalia și Spania, și reflectă istoria uneia dintre cele mai mari și mai bogate comunități evreiești din Europa din timpul Epocii de Aur Olandeze.

De altfel, modul în care se raportau la religie, diferența pe care o făceau între sfera religioasă și seculară a vieții lor individuale și colective, au făcut să fie cunoscuți drept „primii evrei moderni“.

Sinagoga, terminată în anul 1675, este o mostră superbă de arhitectură, cu un interior impresionant, în care ies în evidență cele doisprezece coloane, podeaua acoperită cu nisip și lipsa de electricitate. Singura sursă de lumină, în afară de cea diurnă, difuzată în mod natural prin cele 72 de ferestre, este cea făcută de lumânările dispuse în frumoase candelabre și sfeșnice. Aici se află și una dintre cele mai vechi biblioteci evreiești din lume.

Poți vizita sinagoga într-un tur ghidat, care te poartă și în inima cartierului evreiesc din Amsterdam, sau poți merge la unul dintre concertele live de muzică clasică, balcanică sau jazz susținute în decorul luminat de mii de lumânări, într-o atmosferă cu totul specială.

8. O aventură culinară cu multe opriri in vacanță la Amsterdam

Diversitatea culinară din Amsterdam te cheamă într-o aventură gastronomică antrenantă, în care nu doar că te bucuri de preparate delicioase de care te îndrăgostești, ci te adâncești și în atmosfera unora dintre cele mai cool zone din oraș.

Alături de ghidul tău local, în multele opriri de pe traseu, descoperi cafenele și restaurante vibrante, o piață de pește renumită pe plan local, alături de una de legume și fructe în aer liber, în care vânzătorii te întâmpină cu o ospitalitate veselă.

Guști un stroopwafel autentic, dulcele preferat de olandezi, te odihnești într-o cafenea hip din Pijb, renumită pentru atmosfera sa relaxată și, după ce ai mai explorat puțin faimoasa zonă cosmopolită, iei masa într-un restaurant de familie surinamez-javanez. Apoi, o degustare de brânzeturi într-o berărie, alături de localnici, marchează sfârșitul acestei aventuri senzaționale în lumea gusturilor.

9. Heineken, fără secrete

O vacanță în Amsterdam îți oferă ocazia de a cunoaște secretele uneia dintre cele mai populare beri din lume. Pentru asta, trebuie să explorezi fosta fabrică Heineken din oraș, transformată azi în muzeu.

Deschisă în anul 1867, fabrica spune istoria brandului încă de la începuturi, care a urmat visul propietarului său, Gerard Adriaan Heineken. Odată intrat, ești absorbit în decorul specific, în care afli procesul de fabricare și inovațiile aduse de-a lungul timpului, parte din moștenirea companiei.

Desigur, nimeni nu te oprește să bei faimoasa bere în timp ce admiri arhitectura veche a clădirilor, interioarele autentice, bazinele și instalațiile de bere, fotografiile și premiile obținute în trecut de familia Heineken.

10. Canabis, o experiență permisă în vacanță la Amsterdam

Pentru cei care doresc să trăiască într-o vacanță la Amsterdam o experiență permisă doar în câteva locuri din lume, acolo unde consumul recreațional de canabis este legal, atunci un tur al celor mai în vogă cofee shop-uri din oraș se impune.

Dacă faci parte dintre ei, lasă-te purtat de ghidul tău pe străzile și în locurile în care se vinde canabis de cea mai bună calitate și află istoria legalizării și cum a devenit canabisul parte integrantă din cultura locală.

Daca ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe te invităm să descoperi si alte idei din colecția Călătorește prin lume .

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.