Acasa Travel Moods Activ City break Bologna: 10 activități pentru o primă vizită memorabilă

Travel Mood Activ

City break Bologna: 10 activități pentru o primă vizită memorabilă

Alege un city break în Bologna atunci când vrei să experimentezi activ viața unui centru cultural european cu o istorie fascinantă, căruia îi admiri la fiecare pas frumusețea nostalgică.

Un city break în Bologna este o variantă excelentă pentru cei care se află într-un travel mood activ și își doresc, într-un timp scurt, să descopere unul dintre cele mai frumoase orașe ale Italiei, capitală a regiunii Emilia-Romagna.

Eleganța medievală a orașului-cetate atrage neîncetat prin farmecul său special și îndeamnă la descoperiri fabuloase.

Piețe superbe străjuite de porticuri interminabile, monumente și clădiri de o arhitectură uimitoare, străzi pietruite ce-ți conduc pașii spre biserici și catedrale impunătoare, cea mai veche universitate din lume și multe altele trasează forma și dau spiritul acestui centru cultural și artistic de prestigiu, care te cheamă la nesfârșit, ca un ecou din alte timpuri.

Cum ajungi

Trei companii aeriene low cost oferă zboruri directe din Romania: Wizz Air, Blue Air și Ryan Air. În aceste condiții, nu-ți rămâne decât să alegi cele mai bune variante pentru tine.

În ceea ce privește transferul de la aeroport în oraș, acesta poate fi făcut fie cu autobuzul, cu trenul sau, desigur, cu un taxi. Pentru mai multe informații îți recomandăm să consulți pagina oficială a aeroportului din Bologna.

Experiențe pentru travel mood activ în city break la Bologna

1. Admiră Piazza Maggiore și vizitează Basilica di San Petronio

Un city break în Bologna nici că poate începe în altă parte decât în Piazza Maggiore, principala piață din centrul istoric al orașului. Aerul de secol XV al clădirilor care o înconjoară te fac să uiți complet că timpul a trecut cu așa viteză, ștergând din calendar an după an, până în clipa când ai sosit aici.

Doar terasele cafenelelor și oamenii care inundă piața aduc aminte de contemporaneitate, care se diluează în atmosfera medievală emanată de arhitectura impecabilă a palatelor care o flanchează: Palazzo d'Accursio, fostul sediu al primăriei, astăzi un muzeu excelent, Palazzo dei Notai, Palazzo dei Banchi și Palazzo del Podestà.

Plimbă-te și admiră frumusețea clădirilor, însă nu evita să vizitezi Basilica di San Petronio, masiva catedrală gotică a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1390 și a cărei construire a durat câteva secole. De altfel, nici astăzi fațada nu este terminată, o imagine care te izbește și care vorbește de la sine despre ambițiile aproape imposibile ale arhitecților care și-au lăsat amprenta asupra edificiului.

Odată ce ai pășit în a zecea cea mai mare biserică din lume, după volum, sau în cea mai mare biserică din lume construită din cărămidă, te simți cu adevărat copleșit de frumusețea monumentală care se ascunde la interior.

Nu rata nici Fontana di Nettuno (Fântâna lui Neptun) din Piazza del Nettuno, din partea de nord-vest a pieței Maggiore, sculptată în anul 1567.

2. Urcă în Torre Asinelli

Într-un city break în Bologna pașii te poartă rapid către Torre Asinelli, turnul înclinat de aproape 98 de metri înălțime construit la începutul secolului XII de familia Asinelli și care, alături de Garisenda, fratele său geamăn, doar că mai scund (47 de metri) și mult mai înclinat, reprezintă simbolurile orașului.

Dintre cele două turnuri doar Torre Asinelli este deschis publicului, și aproape că nu contează cele 498 trepte înguste pe care trebuie să le urci pentru a ajunge în vârf, fiindcă de aici se deshide una dintre cele mai frumoase panorame ale orașului.

Nu trebuie să te mire faptul că din coada de la intrare lipsesc studenții superstițioși, fiindcă legenda spune că cei care urcă în turn nu mai termină școala niciodată.

Lăsând la o parte superstițiile, cele două turnuri sunt cu atât mai speciale cu cât se numără printre cele douăzeci care au rezistat timpului, față de cele peste o sută câte existau în Bologna în secolul al XII-lea.

3. Plimbă-te pe străzile din Quadrilatero

Quadrilatero, în această zonă veche ce aduce aminte de Bologna Romană trebuie să ajungi pentru a te adânci în atmosfera pieței medievale a orașului.

Străzile înguste și pietruite se strecoară printre standurile vânzătorilor în aer liber, ce emană parfumul delicateselor care te îmbie de pe tarabe.

Multe dintre magazine au păstrat arhitectura specifică locului, așa că o plimbare în Quadrilatero înseamnă să fii martor la felul în care vechile meserii, reprezentate de bijutieri, măcelari, pescari, zarzavagii, brutari și mulți alții, continuă să fie practicate în același spațiu istoric.

Legume și fructe proaspete, brânzeturi și delicii nesfârșite, dar și cele mai faimoase specialități bolognese te așteaptă în Quadrilatero, într-o continuă explorare a simțurilor.

pin icon

Citește și alte articole despre Bologna

4. Mergi în Piazza Santo Stefano și vizitează Basilica di Santo Stefano

Mai mică și mai discretă decât piața Maggiore, Piazza Santo Stefano, cunoscută și ca Piața celor șapte biserici, te cucerește cu frumusețea ei specială, trasată de clădirile superbe și de porticurile care îi definesc contururile triunghiulare.

Aici se află Basilica di Santo Stefano, un complex impresionant de edificii religioase ce includea, la început, șapte biserici, de unde vine și numele pieței, dintre care au rămas intacte doar patru: Chiesa del Crocefisso, Chiesa della Trinità, Santo Sepolcro și Santi Vitale e Agricola.

Secole întregi de istorie sunt reprezentate în arhitectura acestui spațiu ecleziastic unic din Bologna, așa că nu-ți rămâne decât să vizitezi basilica, să admiri elementele de inspirație romanescă, lombardă, inclusiv romană și să-i descoperi povestea fascinantă.

5. Urcă în vârful dealului, la Santuario della Madonna di San Luca

Un city break în Bologna este o bună ocazie pentru a vizita Santuario della Madonna di San Luca, o basilică de secol XVIII ce ascunde o versiune neagră a icoanei Fecioarei Maria, o pictură despre care se spune că a fost făcută chiar de Sfântul Luca și adusă din Orientul Mijlociu în Bologna undeva prin secolul al XII-lea. De altfel, în acest loc se afla o biserică încă de pe atunci.

Pentru a ajunge aici, trebuie să urci dealul împădurit Colle della Guardia, ce se ridică undeva la 300 de metri deasupra orașului, de unde domină priveliștea impresionanta basilică.

Însă tocmai acest urcuș este unul cu totul special, fiindcă urmează să străbați cel mai lung portic din lume, construit între anii 1674-1793 și format din nu mai puțin de 666 de arcade ce încep din Piazza di Porta Saragozza și se întind pe o distanță de aproape patru kilometri, până în vârful dealului, tocmai pentru a proteja icoana în pelerinajul dintre biserică și oraș. Desigur, există și alte variante pentru a ajunge la basilică, dar cine le-ar alege când este vorba despre un traseu atât de special?

6. Pe sub frumoasele porticuri

Bologna poate fi numit cu ușurință orașul porticurilor. Zeci de kilometri de arcade construite începând cu secolul al XI-lea se ridică spectaculoase pentru a-i defini trăsăturile unice și a-i da acel farmec special. Lasă-te cucerit de frumusețea acestor structuri care împânzesc orașul și încearcă să identifici stilurile în care au fost construite.

Odată ce începi, recunoști imediat elementele predominante, caracteristice perioadei medievale, goticului, Renașterii, inclusiv pe cele de dată mai recentă, de secol XIX.

7. Vizitează Archiginnasio

Faptul că Bologna este un important centru educațional nu surprinde pe nimeni atâta timp cât orașul a dat prima universitate din lume, fondată în anul 1088.

Însă Universitatea din Bologna nu a avut un sediu permanent la începuturile ei. Cursurile de „Legisti“ (drept civil și canonic) sau cele de „Artisti“ (filosofie, medicină, matematică, științe naturale și fizică), ținute în diferite case și locuri din oraș, aveau să intre toate sub același acoperiș odată cu construirea Archiginnasio.

Aceasta este prima clădire a Universității, a fost ridicată între anii 1562-1663 și și-a menținut funcția până în anul 1803, când sediul său a fost mutat la Palazzo Poggi.

Astăzi Archiginnasio adăpostește o bibliotecă impresionantă, ce deține peste 500.000 de texte și 12.000 de manuscrise, însă piesa de rezistență este Teatro Anatomico, locul în care se țineau lecțiile de anatomie și erau făcute disecțiile pe cadavre.

8. O imagine de ansamblu asupra orașului

Dacă în acest city break în Bologna îți dorești, ca pe lângă ceea ce vezi de unul singur să primești și informații despre principalele atracții din oraș atunci poți opta pentru un tur ghidat care le curpinde.

Desigur, aventura pornește din Piazza Maggiore, unde treci în revistă Basilica di San Petronio și Fontana di Nettuno. Apoi pornești spre Piazza della Mercanzia și te îndrepți spre străzile cu standurile pline de produse de sezon, pentru a continua spre Archiginnasio.

De aici, pașii te poartă spre Chiesa di Santa Maria della Vita, o frumoasă biserică din secolul al XIII-lea, care adăpostește o colecție impresionantă de statui de teracotă în mărime naturală, ce deplâng moartea lui Iisus, pentru ca, în final, să ajungi la cele două turnuri iconice ale orașului.

Așa că, în doar două ore de plimbare ghidată, ți-ai făcut o imagine de ansamblu asupra orașului. Iar pentru o privire de ansamblu, poți să iei în calcul și un tur al orașului cu un autobuz turistic.

9. În căutarea specialităților bolognese

Mergi din nou în Quadrilatero, de data aceasta într-un tur culinar ghidat care îți poartă pașii pe străzile medievale ale celebrei piețe.

Doar așa poți afla de la ghidul pasionat care te însoțește despre istoria gastronomică a orașului și cum diferitele preparate și-au păstrat rețetele de-a lungul secolelor, pentru a fi recunoscute astăzi drept faimoasele specialități bolognese. Firește, nu lipsesc micile degustări de prosciutto și brânză, ciocolată sau gelato și un espresso autentic.

10. Prin baruri și cafenele

Într-un city break în Bologna nu poți spune că ai experimentat pe deplin orașul fără să te adâncești în atmosfera barurilor și cafenelelor din centru.

Fiindcă ce poate fi mai plăcut decât să admiri frumusețea arhitecturală a clădirilor istorice în timp ce bei un aperitiv specific italian sau o cafea și observi oamenii plini de viață care fac același lucru ca tine, doar că prinși în discuții interminabile?

Și de ce să nu recunoaștem că un Aperol Spritz ( o băutură originară din regiunea Veneto obținută din Prosecco și Aperol ) este o idee excelentă după atâtea ore de vizitare....

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.