Acasa Travel Moods Activ City break Florența - descoperă obiectivele turistice în tururi cu ghid local

Travel Mood Activ

City break Florența - descoperă obiectivele turistice în tururi cu ghid local

Un city break în Florența te face să deschizi ochii asupra unei destinații speciale, romantice, irezistibile, pe care o străbați cu toate simțurile, cât să îi cuprinzi întreaga splendoare, să îi vezi toate obiectivele turistice unice.

Alege un city break la Florența atunci când îți dorești să surprinzi într-un travel mood activ spiritul artistic al orașului ce a dat servit drept leagăn Renașterii italiene, când vrei să iei o lecție de artă la fiecare pas, sau să admiri o arhitectură ce a sfidat secolele, glorioasă, de-a lungul râului Arno.

Sau să savurezi o gastronomie excepțională și să explorezi lumea brand-urilor italiene de top! Sau atunci când vrei să faci o călătorie în timp, pentru că numeroasele palazzi din secolele trecute dau un aer cinematografic orașului. Ba chiar să servești un aperitivo sau un vin exemplar, făcut în podgoriile din vecinătate. Până la urmă, Florența este o experiență la dolce vita în sine...

Cum ajungi:

Florența are avantajul de a fi aproape, așa că îți e simplu să găsești un zbor convenabil, mai cu seamă că există companii care zboară direct. Chiar și cele low cost, precum Blue Air, te pot aduce rapid pe tărâmuri florentine.

La fel de simplu este și transferul către oraș. Verifică mijloacele care îți sunt la îndemână de la aeroport și alege între un autobuz, un taxi, o mașină închiriată sau un transfer privat pe care îți recomandăm să îl rezervi dinainte.

Experiențe pentru travel mood activ în city break la Florența:

1. Vizitează Domul și escaladează Giotto’s Campanile

Începe în cel mai potrivit loc - Piazza della Republica este locul care concentrează, într-un spațiu limitat, o mulțime de comori. Alege un tur care îți dezvăluie catedrala, adică Basilica de Santa Maria del Fiore, a cărei construcție a durat două secole și s-a încheiat cu crearea spectaculosului dom imaginat de Filippo Brunelleschi, un miracol tehnic în toată regula.

Traversează piața ca să ajungi în Battistero di San Giovanni, locul unde au fost botezați Dante și câteva personaje celebre din familia Medici, și totodată clădirea octogonală care e printre cele mai vechi din Florența și ale cărei uși din bronz, realizate de Andrea Pisano (la sud), Ghiberti (la nord și est), sunt opere de artă în sine.

Mergi și la Muzeul Operelor Catedralei, unde se află cea mai importantă colecție de sculptură a lumii, care conține Porțile Paradisului originale ale lui Ghiberti, o Pieta concepută de Michelangelo pentru propriul său mormânt, dar și o mulțime de lucrări dăltuite de Donatello.

Și nu rata nici Giotto’s Campanile, turnul gotic ce servește drept clopotniță, cu sculpturile sale bogate și încrustațiile în marmură uimitoare.

2. Vizitează Florența istorică

Poți să cuprinzi o parte dintre aceleași obiective turistice din Florenta , dar și multe altele, într-un tur în centrul istoric. Începi cu Piazza della Republica, cu catedrala, Domul uluitor, Battistero și clopotnița lui Giotto, și înțelegi impactul uriaș pe care operele atâtor artiști le-au avut asupra aspectului, dar și asupra vieții culturale a orașului.

Află despre Leonardo, Michelangelo, Donatello, dar și despre Dante, mergând pe străduțe mai puțin aglomerate de turiști spre casa acestuia din urmă, în inima Florenței medievale.

Aici afli totul despre poetul care a pus bazele limbii italiene așa cum o știm azi și care a imaginat monumentale Divină Comedie, chiar în casa în care în care Dante s-a născut, în 1265.

Și apoi continui spre Ponte Vecchio. Podul medieval arcuit traversează Arno în cel mai îngust punct al albiei sale, și este în continuare ocupat de mici magazine, ca în vechime, doar că acolo unde înainte stăteau dughenele măcelarilor sunt azi bijutieri și galerii de artă.

Iar la final ajungi la Piazza Signoria, prin curtea Uffizi, cu ale sale Palazzo Vecchio și Loggia dei Lanzi.

3. Un tur ghidat în Galeriile Uffizi, una dintre cele mai importante obiective turistice din Florența

Un tur care te face să sari peste rând și să privești cu atenție capodopere incredibile este cel la Galeriile Uffizi, cea mai vizitată galerie de artă din lume. Construcția, imaginată de Giorgio Vasari pentru familia Medici, este în sine un monument - și este considerată drept clădirea care a dat tonul urbanisticii în lume, cu cornișele, perspectiva și deschiderea ei spre Arno.

Azi, Galeriile Uffizi găzduiesc, în cele 45 de încăperi, 1.500 de lucrări de artă - și nu numărul lor, ci calitatea este cea care te impresionează.

Nașterea lui Venus, de Botticelli, Doni Tondo de Michelangelo, Bunavestire a lui Leonardo, Adorația magilor a lui Durer, opere nemuritoare de Raphael, Titian, Caravaggio sau Rembrandt sunt doar câteva dintre foarte multele capodopere pe care le adăpostește muzeul. Iar dacă preferi să te bucuri solitar de artă, alege varianta unui bilet care îți permite accesul fără să mai stai la coadă.

pin icon

Citește și alte articole despre Florența

4. În vizită la Galleria dell'Accademia

Galeria fondată la 1784 de ducele Toscanei e încă un loc unde respiri artă într-un city break la Florența. Viziteaz-o într-un tur ghidat care îți permite să te bucuri de opere de artă iconice - începând cu David, lucrarea esențială a lui Michelangelo, care și-a găsit locul aici din 1873.

Îndeamnă-ți ghidul să îți dezvăluie totul și despre lucrările lui Giambologna sau Botticelli, Uccello sau Ghirlandaio, și privește instrumente rare (precum acea vioară Stradivarius de la 1690 care se găsește în Conservatorio Luigi Cherubini).

Multe alte piese prețioase sunt găzduite de muzeu, de la primul pian modern, inventat chiar aici, în Florența, la o colecție inestimabilă de icoane rusești.

Și, dacă preferi să vizitezi Galeria fără ajutorul unui ghid, scutește timpul petrecut la cozi prin achiziționarea unui bilet din vreme.

5. Santa Croce, bazilica gloriilor Renașterii

Dacă tot te afli într-un city break la Florența, e musai să mergi într-un tur ghidat la Bazilica Santa Croce, cea mai mare biserică franciscană a lumii (despre care se spune că a fost fondată de Sfântul Francisc însuși), celebră pentru capelele sale decorate de Giotto și de ucenicii săi, dar și pentru cei care și-au găsit odihna aici.

Construită din 1294 vreme de două secole, biserica adună contribuții artistice de la Brunelleschi și Giorgio Vasari, dar și de la Niccolo Matas, arhitectul evreu care a pus și o stea a lui David pe fațadă.

Reculege-te o clipă la mormintele lui Michelangelor, Galileo, Machiavelli sau Rossini și gândește-te la ce au adus aceștia lumii pe care au schimbat-o prin forța ideilor și a artei, mai ales că ghidul îți povestește despre fiecare dintre personajele legendare al căror destin este legat într-un fel sau altul de clădire.

Iar după ce ai terminat explorarea, mergi mai departe spre casa Buonarroti, locul în care Michelangelor a locuit zece ani, sau spre casa lui Ghiberti și spre multe, multe alte odăi în umbra cărora s-au format oameni care au schimbat lumea.

6. Peste rând la Palazzo Pitti 

Sari peste rând când mergi să vizitezi Palazzo Pitti, un alt punct important pe lista celor mai importante atracții turistice din Florența. Vastul spațiu de pe partea sudică a lui Arno, în apropiere de Ponte Vecchio a fost conceput de Brunelleschi pentru Luca Pitti și mai târziu cumpărat de atotputernica dinastie Medici. Anii în care aceștia au fost stăpânii absoluți ai ducatului Toscanei au condus la transformarea palatului într-o trezorerie plină de picturi, sculpturi, bijuterii și alte bunuri de lux, care mai târziu au fost donate poporului italian de regele Vittorio Emanuele III.

Așa că admiră exponatele din cel mai mare complex muzeal din Florența, luând rând pe rând galeriile ce adăpostesc lucrări de Raphael, Caravaggio, Titian, Pietro da Cortona sau Rubens.

Nu rata nici o privire spre Santo Spirito Basilica, imaginată tot de Brunelleschi, sau către grădinile Boboli. Și familiarizează-te și cu colecția de artă italiană modernă, datând din ultimele două secole.

7. Piețe grandioase în city break la Florența

Nu prea poți să ratezi faimoasa Piazza della Signoria într-un astfel de sejur activ, în care explorezi Florența pe jos, dar nu strică să știi dinainte la ce capodopere istorice te uiți. Piața care pornește în forma unui L din fața Palazzo Vecchio, fostul palat ducal al orașului, spune istoria republicii florentine. Turnurile cu creneluri ale fortăreței domină locul, în care se află și replica iconicei sculpturi a lui Michelangelo, David, dar și Loggia dei Lanzi.

Arcurile sale ce se deschid către piață contrastează cu sobrietatea arhitecturii palatului, și găzduiesc o galerie de sculpturi antice și renascentiste pe care le privești cu deosebită plăcere.

Apoi te îndrepți spre Tribunale della Mercanzia, unde se afla inițial pridvorul pictat de Gaddi, Antonio del Pollaiolo și Botticelli; dar și spre Palazzo Uguccioni, atribuit mai multor locuitori faimoși ai Florenței. Și bei o cafea la Rivoire, la parterul Palazzo delle Assicurazioni Generali.

Dar îți recomandăm și o vizită la Piazzale Michelangelo, construită la 1869 în stil neoclasic, pe un deal, ca o terasă ce oferă o panoramă de neuitat asupra orașului. Replicile după cele mai renumite opere ale faimosului artist, loggia ce adăpostește un restaurant, dar mai ales Florența, care se întinde în fața ochilor uimiți, de la Forte Belvedere până la Santa Croce, merită drumul până aici.

8. Descoperă muzeele ascunse care completează lista de obiective turistice din Florența

Cu atâtea capodopere la tot pasul, e ușor să obosești vizitând o galerie după alta. Numai că în Florența sunt și mai multe muzee decât ar părea la o primă vedere! Dacă ai vreme, dă o fugă la Bargello, muzeul național de sculptură unde se află incredibilul bronz al lui David semnat de Donatello, alături de o mulțime de exponate impresionante din Europa și Orientul Apropiat.

Sau mergi la Palazzo Davanzati, palatul renascentist ce a rămas încremenit în timp, permițându-ți să înțelegi viața de zi cu zi din cea mai glorioasă perioadă a gândirii umane.

Și cu nici un preț nu evita capela familiei Medici, parte din complexul San Lorenzo, pentru că acolo se află multe dintre operele celui mai răsfățat protejat al familiei ducilor, Michelangelo.

9. În cercurile Florenței, pe urmele lui Dante

Ți-am spus deja că Dante Alighieri s-a născut în Florența, și dacă îi apreciezi uluitoarea călătorie literară în cercurile infernului, atunci merită să îi mergi pe urme și în oraș. Privește statuia dedicată lui în Piazza Santa Croce și intră în detaliile operei și vieții sale la muzeul Dante.

Dar privește cu atenție pe străzile romanticului oraș, pentru că ai șansa să vezi versurile Divinei Comedii săpate pe străduțele istorice din centru. Și mergi și la Santa Margherita de Cerchi, locul unde, spune legenda, Dante s-a îndrăgostit de Beatrice, eterna sa muză.

10. În viteză, pe bicicletă

O variantă și mai dinamică de a privi Florența e din viteza bicicletei, alături de un mic grup și un ghid. Împreună treceți pe la Palazzo Pitti, fosta casă a Medicilor, și tot așa vă deplasați spre Uffizi și Dom.

Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, Arno, pe care îl traversați pe Ponte Vecchio, toate vi se aștern sub pedale într-o experiență amuzantă, dar memorabilă, care parcurge toate punctele esențiale în care pulsează orașul italian.

Și care se încheie în cartierul Oltrano, unde savurați o cafea sau o gelato.

11. Tentații culinare în city break la Florența

Pentru că nu poți părăsi Florența fără să îi savurezi aromele toscane, participă la un tur culinar ghidat, care începe, pentru înviorare, într-o cafenea preferată de localnici. O băcănie cu tradiție, fondată la 1885, este următoarea oprire, pentru o porție de panino tartufato, renumitul sandviș cu pate de trufe. Piața San Lorenzo, cu standurile sale pline de produse proaspete, e plină de ispite.

O degustare de crostini încununează această vizită, urmată de un popas la un fermecător magazin de vinuri, unde două soiuri toscane se îmbină armonios cu un platou de brânzeturi și produse din carne locale. Iar experiența culinară se încheie, cum altfel, cu o gelato ca la carte.

12. Florența la apus și un pahar de vin

Nu încheia acest city break la Florența fără să admiri orașul la apus, când soarele dă mii de tonuri clădirilor renascentiste și râului. Pornește într-un tur ce îmbină plimbarea cu degustarea de vinuri, admiră Ponte Vecchio și mergi către elegantul cartier Oltrarno, spre Santo Spirito și Piazzale Michelangelo.

Apoi rătăcește prin San Frediano, acolo unde se află magazinele artizanilor locali, dar și o mulțime de taverne, și oprește-te într-o cramă pentru un aperitivo clasic, admirând orașul la ora la care ziua face loc tenebrelor.

Un pahar de Chianti și un platou de crostini mai târziu, ești gata să pornești spre centrul istoric, luminat dramatic, pe care îl mai admiri o dată, înainte de a-ți încheia seara cu încă un vin și încă multe povești despre gloria Renașterii.

Si daca aceste experiențe te-au facut să visezi cu ochii deschisi la Florența te invităm să descoperi si alte propuneri din colecția Călătorește prin lume.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.