Acasa Travel Moods Aventură Descoperă magia unui safari în Tanzania

Travel Mood Aventură

Descoperă magia unui safari în Tanzania

Un safari în Tanzania nu e  o vacanță ca oricare alta. Este o aventură, o evadare spectaculoasă și priveliștea naturii în gloria ei maiestuoasă, orbitoare și uneori chiar dramatică!

Să alegi motivele pentru o vacanță ce include un safari în Tanzania poate fi aproape imposibil. Într-o astfel de aventură te îmbarci sau nu, ești entuziasmat de posibilitatea de a fi martor al măreției naturii africane sau pur și simplu nu te interesează.

Dar dacă ideea unui safari în timpul căruia cunoști îndeaproape toate animalele Africii îți face inima să bată mai tare, dacă vrei să vezi cu ochii tăi, de la o aruncătură de băț, impresionantele girafe, dacă vrei să mergi pe urmele elefanților sau să privești felinele mari pornind, în viteză, la vânătoare, atunci Tanzania este țara către care trebuie să te îndrepți.

În Tanzania totul e uimitor. Lumina e arzătoare, culorile savanei contrastează cu portul nativilor, satele – cu întinderile nesfârșite pe care își duc viețile o sumedenie de animale.

Marea Migrație

Aici mamiferele – antilope gnu, zebre, girafe - parcurg cel mai lung și mai dificil traseu, Marea Migrație, un fenomen circular, unic în lume, în călătoria lor de 800 km din Serengeti spre rezervația încă verde Maasai Mara din Kenya. Studiată îndeaproape de-a lungul anilor, această mișcare spectaculoasă a animalelor a fost inclusă pe lista celor Sapte Minuni Naturale ale Lumii.

Din ianuarie până în martie e sezonul reproducerii, care se întămplă mai ales în rezervația Ngorongoro. Din mai, mamiferele pornesc spre râul Grumeti, unde rămân până la finele lui iunie, iar în perioada iulie – august mii de animale traversează râurile Mara și Grumeti, amenințate permanent de crocodili sângeroși ce pândesc din adâncuri. Turmele ajung în Kenya în septembrie, unde vor rămâne până în octombrie, la finalul sezonului uscat, când pornesc din nou spre sud.

De altfel, Marea Migrație, această fascinantă manifestare a regnului animal, e influențată direct de cele două sezoane ale vremii din regiune.

Sezonul uscat & sezonul umed

Sezonul uscat durează din iunie până în octombrie, iar sezonul umed se întinde din noiembrie până în mai, dar poți merge pentru safari în Tanzania în oricare dintre cele două perioade.

În sezonul umed ai șanse să vezi mai multe ierbivore, pentru că sursele de hrană sunt numeroase, dar tocmai vegetația abundentă poate constitui uneori un impediment pentru privire.

În schimb, în sezonul uscat, panorama este nestingherită de vegetație, chit că sunt mai puține animale de văzut.

Marea Migrație, corelată cu cele 2 sezoane se poate vedea cel mai bine în Tanzania în două perioade și zone distincte: februarie-martie - în zona de sud a parcului Serengeti când animalele au născut, au din belșug hrană și își cresc puii, respectiv iulie – septembrie -  în zona de nord a aceluiași parc, în traversarea râului, în drumul lor către Kenya.

Dar o vacanță în Tanzania nu îți arată doar grandoarea crudă a animalelor ce trăiesc aici după legile lor milenare, ci și un relief impresionant, decorat cu baobabi, dealuri line, o coastă la ocean și cratere vulcanice. Natura se dezvăluie aici la superlativ – și tot de superlative vei avea nevoie ca să îți povestești aventura ce va acoperi cel puțin unul dintre marile parcuri naționale ale țării.

Parcul Național Tarangire

Renumit ca o destinație a cunoscătorilor pentru un safari în Tanzania, parcul national Tarangire și-a împrumutat numele de la râul ce îl străbate (și care este ținta sălbăticiunilor de tot felul) și ocupă o suprafață de 2850 km pătrați în apropiere de Serengeti și de craterul Ngorongoro, altfel mult mai populare.

În sezonul uscat, între iulie și octombrie, viața sălbatică de aici este incredibilă, cu elefanți veniți cu miile și odihnind cu turma la umbra baobabilor, cu zebre, lei, girafe, antilope Gnu, maimuțe și gazele, leoparzi și jaguari, câini sălbatici și construcții bizare ale termitelor. Savana și mlaștinile, văile și râul, baobabii și liniștea te întâmpină odată ajuns în Tarangire, unde turiștii neștiutori nu ajung decât prea rar.

Parcul Național Lake Manyara

Parcul Național Lake Manyara se întinde pe 330 km pătrați, pe un teren arid în timpul sezonului uscat. Dar în vremea ploilor centrul parcului devine un lac uriaș, care atrage mii și mii de flamingi. Lângă acesta se află pădurea și tufele ce adăpostesc leoparzi, lei, elefanți, maimuțe albastre, gazele, girafe și zebre și peste patru sute de specii de păsări.

Leii care lenevesc în salcâmi, când prada e prea departe sau soarele dogorește prea tare, babuinii și păsările flamingo, pe fundalul lacului alcalin Manyara, alcătuiesc un decor de carte poștală, și sunt motivele pentru care entuziaștii vin aici.

Dar în general parcul, care are și un aeroport în apropiere și se află pe drumul spre craterul Ngorongoro și e de vizitat între iulie și octombrie, e considerat unul pentru începătorii veniți într-un safari în Tanzania.

Craterul Ngorongoro

Pereții unui vulcan din sudul parcului Serengeti s-au prăbușit și au format un crater uriaș, de peste 26 de mii de hectare, ce se înalță cu 3000 de metri deasupra nivelului mării și care are un relief ce imprimă o climă umedă înălțimilor, unde cresc ierburi de savană și salcâmi, și o varietate a precipitațiilor jos, în interior, unde trăiește cea mai mare concentrație de animale de pradă din regiune. Declarat în 1959 rezervație pentru protecția animalelor și, două decenii mai târziu, patrimoniu UNESCO, craterul adăpostește peste 25 de mii de animale, formând unul dintre cele mai frumoase locuri pentru safari din lume.

Deși uneori e suprapopulat de turiști, craterul Ngorongoro este casa masailor ce împart cu animalele acest tărâm înverzit. Și este, totodată, locul unde întâlnești cele cinci specii pe care orice entuziast al evadărilor în natură le caută – rinocerii, elefanții, leii, leoparzii și bivolii abundă, alături de hiene, antilope, flamingi și vulpi. Lacul Magadi, din centrul rezervației, este motivul pentru care animalele nu părăsesc zona, așa că poți veni aici oricând.

Serengeti

Dar cea mai căutată destinație pentru un safari în Tanzania este, fără îndoială, Serengeti, cel mai celebru parc african, cu migrația sa uluitoare, cu turmele uriașe și cu prădătorii pe măsură. Acestea sunt lucrurile pentru care aventurierii trăiesc și pentru care Serengeti are reputația ilustră, reușind să se ridice de fiecare dată la nivelul așteptărilor.

Varietatea speciilor care trăiesc în parc nu e egalată nicăieri în lume, dar asta și pentru că întinderea e uriașă – și împărțită în patru zone. Valea Seronera, în centru, are suficientă apă, și deci și animale tot timpul anului. Coridorul de vest, de-a lungul râului Grumeti, este traversat de marea migrație în mai și iunie. Nordul, Lobo, Lamai și Kogatende, sunt de văzut din iulie în noiembrie, când turmele ajung la Mara. Iar cîmpiile din sud sunt acoperite în întregime de migrație din decembrie în aprilie.

Safari în Tanzania magică

Dacă un safari în Tanzania este fantezia ta supremă, îți va fi util să știi că turoperatorul german DERTOUR oferă astfel de evadări de șase nopți, care te vor duce prin cele mai importante parcuri naționale și printre ființele uimitoare ce le populează, cu șederi în lodge-uri și tabere superbe.

Un astfel de tur, pe care îl poți achiziționa de la una dintre agențiile acreditate DERTOUR în România, pornește de la Moivaro Coffee Plantation Lodge, lângă Arusha, spre parcul Tarangire, unde te cazezi la Maweninga Camp, pe o stâncă de granit.

De aici admiri lacul Burungi, apoi călătorești spre lacul Manyara și rezervația din jurul lui. Și apoi te îndrepți spre Bashay Rift Lodge, locuința ta din mijlocul unei plantații.

Jumătatea vacanței te surprinde pe drumul spre craterul Ngorongoro și la muzeul Olduvai, locul cunoscut drept leagănul umanității, lângă care se află și următoarea tabără.

Zilele se succed rapid când te trezești odată cu soarele ca să te aliniezi ritmurilor naturii, și e vremea să continui spre Serengeti, unde locuiești la modernul Grumeti Hills Camp și admiri sălbăticia dezlănțuită.

Un safari în Tanzania se poate face pe tot parcursul anului, pachetele DERTOUR având  o mulțime de avantaje  

Iar dacă vrei ca vacanța să îți fie încă mai bogată, poți combina un safari în Tanzania cu o incursiune în Zanzibarul alăturat, cu plajele sale fabuloase, ce te așteaptă să te odihnești după marea aventură în sălbăticia africană.

Informații utile

Copiii de sub șase ani nu sunt acceptați în safari, și sunt recomandate o serie de vaccinări - consultă medicul de familie pentru a rezolva această etapă necesară.

Există limitări la bagaje datorate zborurilor din Tanzania, la genți de până la 15 kg de persoană.

Pentru detalii  despre un spectaculos safari în Tanzania și oferte de preț concrete, contactează agenția Aerocenter, agentie acreditata DERTOUR în Romania.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.