Acasa Travel Moods Evadare Vacanță în Provence: un itinerariu cu iz de lavandă

Travel Mood Evadare

Vacanță în Provence: un itinerariu cu iz de lavandă

În vacanță în Provence nu doar că te duci, ci ești surprins, sedus, atras pe drumuri de creastă, pe alei uscate între câmpuri de lavandă și pe ulițe ce țintesc spre mare. Alcătuiește-ți sejurul după un itinerariu special marca Travelmood.

Cu atât de multe lucruri de văzut, simțit și trăit, Provence te cheamă în toate direcțiile și te ademenește neîncetat. Apeductele romane, drumurile istorice, așezările tihnite, plajele răsfățate de un soare blând, livezile de măslini și câmpiile pe care se întind leneșe tufele înmiresmate de lavandă sunt ispite pentru ochiul ager al călătorului.

Noi îți sugerăm un itinerariu amănunțit, presărat cu o mulțime de opriri în care doar tu îți faci programul și unde poți să zăbovești atât cât dorești. Cel mai eficient este să mergi cu mașina, astfel încât să te poți opri oriunde îți face plăcere, neconstrâns de nimic.

Marseille

Dinamica Marsilia este punctul de plecare ideal pentru o vacanță în Provence. Nu doar pentru că e un oraș fascinant, cu o istorie străveche și cu o mulțime de lucruri de văzut, ci și pentru că aici ai zboruri convenabile.

Odată ajuns, fă cunoștință cu un oraș maritim prin excelență, optimist și vibrant, care în ultimii ani a decis parcă să își regăsească fosta glorie. Și nicăieri aceasta nu este mai vizibilă decât în Vieux Port, acolo unde se adună azi yacht-urile navigatorilor pasionați și unde poți începe explorarea...

Din port în depărtări

O excursie de o jumătate de zi te duce din vechiul și pitorescul port spre Cassis, pe Route des Crêtes. Ajuns în satul de pescari emblematic pentru Coasta de Azur, te delectezi cu priveliștea arhitecturii provensale, dar mai ales cu cea a celebrelor calanques, micile golfulețe supranumite fiordurile Rivierei Franceze, înainte de a te întoarce la Marseille. Pe seară vizitează Basilique Notre-Dame de la Garde și uită-te, dinspre biserica ce tronează deasupra orașului, la Chateau d’If, fortăreața de pe insulă care l-ar fi găzduit pe Contele de Monte Cristo.

Spre Aix en Provence

Deși Marsilia, cu noua ei atmosferă cool și cultivată, e atrăgătoare, te așteaptă alte și alte lucruri într-o vacanță în Provence, așa că e timpul să o iei din loc și să mergi spre Aix en Provence, doar 30 de kilometri mai la nord.

Orașul e plin de povești și istorie, de la bătăliile romanilor la braseriile în care odinioară poposeau Cezanne, Hemingway sau Emile Zola. Cutreieră-i străzile verzi, cu piațete și case care te îndeamnă la nostalgie și nu uita că de aici poți porni pe drumul lavandei. Dar îți mai sugerăm o oprire.

pin icon

Citește și alte articole despre Provence

Esențele din Manosque

Manosque, la vreo 50 de kilometri de Aix en Provence, e o desfătare pentru simțuri în vacanța în Provence, pentru că aici se află fabrica L’Occitane, unde se produc cosmeticele naturale a căror poveste o afli vizitând muzeul sau străbătând grădina cu plante aromatice. O astfel de oază mediteraneeană ce cuprinde și plante medicinale sălbatice îți dezvăluie secrete de îngrijire vechi de generații, pe care compania le folosește în rețetele sale dintotdeauna.

Pe drumul lavandei - Verdon & Luberon

Dacă îți petreci vacanța în Provence în iunie, iulie sau august, când câmpurile mov sunt în floare, e obligatoriu să alegi o experiență, cu plecare din Aix en Provence, care îți permite să te bucuri de cele mai înmiresmate plantații. Alege dintre două trasee care fac parte din itinerariul pe care ți-l propunem și rezervă-ți o zi senzațiilor vizuale și olfactive, pentru ca apoi să înnoptezi în zona pe care ai ales-o.

Astfel, de la mijlocul lui iunie până la jumătatea lui iulie poți merge spre zona Verdon, unde creşte un tip de lavandă cunoscut sub numele de Lavandin, a cărei aromă plină te ameţeşte imediat ce ai coborât din maşină.

Explorează platoul Valensole dis de dimineață, cu fermele sale, apoi urcă spre satul tradițional de pe deal Moustiers-Ste-Marie, o oază a artizanilor, și mergi mai departe până acolo unde se deschide larg defileul Gorge du Verdon.

Cu ape turcoaz și tăind impresionant calcarul muntelui, Verdon îți promite și ocazii pentru aventură, fie că vrei să închiriezi un caiac sau să te cațeri pe pereții abrupți. La capătul cheilor te așteaptă lacul artificial Ste Croix, și satele ce îl înconjoară. Urcă în Bauduen ca să privești lacul din punctul în care ai cea mai spectaculoasă panoramă și oprește-te și în Ste Croix de Verdon, ca să îți întipărești în minte farmecul provensal autentic.

Dacă ajungi în vacanță în Provence după jumătatea lui iulie sau în august, adulmecă lavanda luând calea Văii Luberonului. De-a lungul drumului Combe de Lourmarin se înșiră Sault, capitala lavandei, apoi Monieux, St Saturnin-les-Apt și Saignon.

La Saint-Saturnin-les-Apt încarcă-te cu priveliștea arhitecturii eclectice, de la cea romană la cea de secol XIX, cu ruinele castelului și capela de la 1050, și minunează-te la vederea micului lac suspendat deasupra satului, care colecta pe vremuri apa de ploaie în folosul localnicilor. Și nu uita să deguști un preparat pe bază de trufe, cu care se mândresc sătenii.

Și, în cele din urmă, ajuns în Saignon, observă cu încântare acest punct natural de observație, a cărui poziție i-a dat și un statut privilegiat, astfel că nu mai puțin de trei castele au răsărit în el. Plimbă-te pe alei și odihnește-te lângă fântâni, visând la vremurile în care clopotele bisericii ridicate în secolul al XII-lea vesteau atacuri și primejdii.

Luberon - Așezări de poveste

Zona Luberonului abundă în sate pitorești, și fie că ești în căutarea lavandei sau că vrei, pur și simplu, să simți atmosfera cuceritoare din Provence, trebuie să ajungi măcar în câteva dintre acestea.

Lourmarin

Fără să fie cocoțat prea sus, Lourmarin e totuși un sat provensal perfect, cu cafenele și mici restaurante ce își înșiră mesele pe aleile pavate cu piatră ce trec pe lângă fântâni sau pe lângă castelul, cunoscut drept Villa Medicis de Provence, care acum găzduiește expoziții și concerte. Aici prinzi urma lui Albert Camus, cel mai faimos rezident al satului, care de altfel odihnește în cimitir, alături de localnici cu nume mai puțin ilustre.

Bonnieux

Mergi apoi spre Bonnieux, unul dintre cele mai impresionante sate din zona Luberon, care a fost fortificat în vechime, cu livezile și viile lui și cu tradiționala biserică romano-gotică ridicată în secolul al XII-lea. De sus, din capătul satului, admiri Mont de Vaucluse, Mont Ventoux și învecinatele Lacoste, Gordes și Roussillon. Dacă ajungi într-o zi de vineri trebuie să știi că are loc piața săptămânală, și merită să vizitezi și muzeul pâinii (Musee de la Boulangerie).

Roussillon

Zecile de nuanțe roșiatice de ocru fac faima satului care se scaldă într-o paletă fascinantă de culori. Aici se află cel mai mare zăcământ de pigment ocru din lume, dar legendele locale spun că tânăra Sermonde, în timpuri străvechi, s-a aruncat de pe stânca cea mai înaltă după ce mâncase, fără știrea sa, inima iubitului ei – și de atunci pământul din regiune a căpătat tonurile roșii pe care le are și azi.

Castrul, fosta carieră de unde se extrăgea pigmentul, piața centrală cu restaurantele ei, toate te vor face să uiți de colbul roșu care îți pătează pantofii și de mulțimile atrase aici de frumusețea locului.

Gordes

Tot de prea mulți turiști trebuie să te ferești în Gordes, zece kilometri mai departe, căruia îi zărești încă de la depărtare frumusețea săpată în piatră și pe care îl explorezi pe alei și printre arcade. Popularizat excesiv de filmul A Good Year (cu Russell Crowe și Marillon Cotillard), Gordes e acum plin de restaurante și un rai al artiștilor locali ce găsesc inspirație în biserica și castelul străvechi, dar și în abația Senanque, cu întinderile sale de lavandă, și în misteriosul Village des Bories din apropiere.

L’Isle sur Sorgue

Satul acesta mărișor a apărut acolo unde apele Sorgue-ului s-au împărțit în două iar acum este aproape un orășel prosper, ce a fost desemnat o adevărată capitală a antichităților. Viața locuitorilor de aici este legată indisolubil de apă, iar cafenelele, braseriile și galeriile se înșiră pe maluri sau poduri, într-o Veneție provensală în al cărei centru tronează Notre-Dame-des-Anges, biserica ce găzduiește vara concerte de muzică clasică.

Avignon, inima Provence-ului

După ce ai explorat satele pitorești ale Provence-ului, drumul te duce drept spre Avignon, un oraș atipic a cărui reputație vine mai ales în urma faptului că a servit, pe la 1300, drept oraș papal. Cele câteva decenii în care s-au derulat aici intrigi cu iz monahal au avut drept rezultat maiestuosul Palais des Papes, acum parte din patrimoniul UNESCO, o fortăreață în toată regula tronând deasupra Ronului.

Dar vremurile acelea întunecate au trecut, iar azi lumea vine la Avignon mai degrabă pentru festivalul anual din iulie, găzduit în locul acesta ce mustește de istorie, dar și de piațete, cafenele și buticuri.

Saint-Rémy-de-Provence

Cobori apoi odată cu Ronul spre Saint-Rémy, orașul provensal imortalizat de Van Gogh în peste 150 de pânze inspirate de perioada în care a fost internat în Saint-Paul-de-Mausole. Lumina și peisajele sunt încă populare printre artiști, care au ales să călătorească încoace și care acum locuiesc într-un orășel chic și cosmopolit.

Cafenelele, restaurantele, magazinele de design și străduțele îți arată că celebra art de vivre a francezilor e mai degrabă păstrată aici, la ceva distanță de prea turistica Coastă de Azur. Ajuns aici, mergi neapărat să vezi Les Antiques, arcul triumfal spectaculos care se odihnește între măslini și chiparoși.

Arles

Drumul trebuie să te ducă apoi spre Arles, seducătorul oraș scăldat în soare care îți e deja familiar din pânzele lui Van Gogh, care a trăit aici în ultima parte a vieții. O vacanță în Provence ar fi de neimaginat fără să vizitezi Arles și să te minunezi în fața amfiteatrului și a necropolei romane, fără să vezi apeductul de la Barbegal sau vechiul spital, în care a fost internat Van Gogh după celebrul episod în care și-a tăiat urechea. Astăzi, curtea spitalului este Espace Van Gogh, un centru în care așteaptă capodopere pictate aici, pentru că fosta casă a maestrului a fost distrusă în ultimul război.

Arles este ultimul popas înainte de a te înapoia la Marsilia, punctul final pentru această vacanță în Provence.

Dar poți alege și un itinerariu alternativ, cu plecare de la Nisa, spre Grasse, și apoi în Valea Verdonului, Luberon, continuând spre Avignon, Saint-Rémy, Arles, Aix en Provence, Marsilia și revenind la Nisa.

Cât despre experiențele care îți pot pigmenta această vacanță, îți facem o mulțime de sugestii aici.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.