Acasa Travel Moods Mixt Vacanță în Toscana: 10 experiențe care îți dezvăluie magia italiană

Travel Mood Mixt

Vacanță în Toscana: 10 experiențe care îți dezvăluie magia italiană

O vacanță în Toscana are farmec, are posibilități de explorare și distracție, are gusturi și arome încântătoare. Alege dintre propunerile noastre, pentru un sejur de neuitat.

Când mergi în vacanță în Toscana, poți să aterizezi la Florența, la Bologna sau chiar la Roma, pentru că sunt multe zboruri, fie de linie, fie low cost. Alege-l pe cel mai potrivit pentru tine, apoi închiriază, de oriunde ai fi, o mașină, ca să îți faci mai ușoară deplasarea.

Iar dacă, odată ajuns în Toscana, te afli într-un travel mood mixt, adică ai deopotrivă poftă de o evadare italiană, dar vrei să și explorezi zona, permite-ne să îți sugerăm 10 experiențe una și una, care îți alintă simțurile și îți îmbogățesc sejurul.

Experiențe pentru travel mood mixt în vacanță în Toscana

1.  Degustă faimosul vin Brunello di Montalcino

Descoperă licoarea roșie care a făcut celebră această regiune într-o excursie de o zi din Siena, către cramele unde se maturează vinurile prețioase. Afli, chiar de la producători, secretele producției, te bucuri de un prânz tradițional la o fermecătoare podgorie (vizitezi trei în total) și ai parte de sesiuni de degustare așa cum doar o vacanță în Toscana îți poate oferi.

Iar în Montalcino te plimbi în jurul zidurilor fortăreței unde, odinioară, soldații republicii Siena rezistau atacurilor Florenței, explorezi orașul, treci prin mici magazine fermecătoare și privești în vale, absorbit de priveliști. Vizitezi vechea abație benedictină Sant'Antimo, cu o istorie fascinantă, cu pereții exteriori din alabastru și cu călugării care îngână necontenit rugăciuni, într-o continuă trăire mistică, pe ruta pelerinilor.

2. O escapadă în Evul Mediu, pe urmele vinului de Chianti

Pornind tot din Siena, mergi într-un tur în frumosul oraș medieval San Gimignano, cu zidurile și turnurile sale, ce privește nostalgic către Val d’Elsa, listat în patrimoniul UNESCO. Afli lucruri uimitoare despre oraș, ai timp să explorezi pe cont propriu și admiri arhitectura impresionantă din Piazza della Cisterna și din Piazza del Duomo. Nu rata nici magazinele care vând obiecte artizanale, dintre care strălucesc piesele de ceramică de Santa Fina.

Excursia este completată de o vizită la o podgorie, unde explorezi cramele, viile și camerele de îmbuteliere, afli despre producția neegalatului Chianti și despre diferitele clasificări ale vinurilor toscane, precum Super Tuscans și Gallo Nero. Și, desigur, deguști diferitele vinuri albe și roșii, alături de o selecție de degustări de mâncăruri toscane tipice.

pin icon

Citește și alte articole despre Toscana

3. Vizitează două orășele toscane aparte: San Gimignano și Volterra

Plecând tot din Siena, în vacanță în Toscana, poți vizita regiunea într-un tur de o zi cu un grup mic, care te duce la fortăreața Monteriggioni, în orașul San Gimignano, și în Volterra, unde vizitezi un atelier de prelucrare a alabastrului.

În San Gimignano te plimbi pe Via Francigena, drumul antic al pelerinilor, explorezi de unul singur orașul inclus în patrimoniul UNESCO, iar apoi mergi către o fermă tradițională, unde iei un prânz delicios, cu platouri întregi de delicatese locale, îmbogățite cu șofran organic produs în zonă și acompaniate de vinul alb Vernaccia. Iar apoi mergi spre Volterra, unde vizitezi un atelier în care se prelucrează alabastrul folosit de secole la crearea vaselor, lămpilor și al altor obiecte de artă.

4. Pe urmele aromelor de Chianti în vacanță în Toscana

Mergi de-a lungul rutei Chianti, traversând dealurile pline de vii, explorând regiunea bogată în vechi tradiții viticole, cu peisajul său unic, cu vii și plantații de măslini și chiparoși, printre care se întrezăresc mici sate, castele medievale și abații.

În Radda, minunatul orășel medieval flancat de ziduri masive, te bucuri și de vin, dar și de natură. Iar apoi mergi spre Vertine, un mic sat străvechi unde timpul s-a oprit în loc, lăsând castelul și zidurile medievale perfect conservate, gata să te îndemne la visare. Vizita la o o podgorie istorică, adâncită în inima regiunii unde se produce Chianti Classico, unde participi la o degustare de vinuri, îți încununează ziua.

5. Cu un Fiat 500 pe dealurile Toscanei

Ce poate fi mai pitoresc, într-o vacanță în Toscana, decât să străbați dealurile presărate cu podgorii într-un Fiat 500 vintage? Pornind din Siena, mergi în Monteriggioni și conduci printre superbele dealuri, și te oprești la o podgorie locală, pentru un prânz italian delicios, acompaniat de vin.

Cea mai îndrăgită mașină clasică italiană îți servește drept mijloc stylish de transport și te deplasezi într-o caravană, admirând peisajul uluitor, în timp ce călătorești printre frumoasele dealuri spre Poggio Amorelli, o podgorie fermecătoare, unde te oprești pentru un prânz excepțional. Poftă bună!

6. Toscana văzută de sus, dintr-un balon cu aer cald

Cât de mult se schimbă perspectiva asupra dealurilor când, în vacanță în Toscana, te aventurezi într-un balon cu aer cald! De la 600 de metri altitudine, peisajul superb se rostogolește încă mai șarmant între vilele clasice și castelele impozante, iar tu admiri întinsele vii și plantații de măslini, plutind.

Firește că turul tău cu un balon cu aer cald începe cu un scurt instructaj de siguranță, ca să fii perfect pregătit pentru senzațiile pe care ți le oferă zborul lin în coș, iar după ce evadarea s-a încheiat, îți sărbătorești victoria asupra înălțimilor cu un pahar de vin spumant.

7. Savurează un prânz toscan gătit chiar de tine

O lecție de gătit este introducerea perfectă în gastronomia Toscanei, iar un tur de o zi ce o include, la o fermă rustică din regiune, alături de o vizită la o piață istorică din Florența, îți stârnește apetitul.

După vizita la Mercato Centrale, unde selectezi cele mai proaspete ingrediente, și la o brutărie locală, prepari alături de un chef o masă tipică, faci paste, aperitive, bruschete și arista specifică (suculenta carne de porc), și, desigur, un tiramisu, pe care le savurezi pe rând, însoțite de vinuri atent selecționate.

8. Un festin al gusturilor toscane, din Florența

Viața italiană trebuie savurată cum se cuvine, de aceea o vacanță în Toscana te tentează cu multiple degustări de tot felul, fie că este vorba despre vinuri sau despre tradiționalele preparate culinare. În acest tur de o zi cu plecare din Florența ai parte de un răsfăț total al simțurilor.

Alături de un ghid local, mergi prin zona rurală spre o vilă istorică și o podgorie renumită din regiunea Chianti Classico.

Deguști trei vinuri, acompaniate de brânză și uleiuri de măsline, după un tur al cramelor istorice și al presei de măsline, urmând tunelurile subterane care trec pe sub vilă. Apoi ajungi la un restaurant tradițional, continui spre Greve-in-Chianti, unde explorezi și te întărești cu o cafea, și în final poposești la o altă mică podgorie, ce produce două vinuri premiate.

9. O excursie de o zi spre Pisa, Siena și San Gimignano

Părăsind pentru o zi Florența, mergi în frumosul oraș Siena, faimos pentru cursele sale de cai fără șa și pentru catedrala sa gotică, și deguști preparate culinare toscane tipice și vinuri în timpul unei prânz cu trei feluri de mâncare, la o podgorie locală sau la un restaurant.

Apoi, ai timp liber să explorezi San Gimignano, un sat medieval pitoresc, și Pisa, în care se află celebrul turn inclus în patrimoniul UNESCO. Nu rata nici Domul și Baptisteriul.

10. În drumeție spre Cinque Terre

Explorează coasta Cinque Terre, într-o drumeție de o zi din Florența, și experimentează magia zonei. Drumeția este singura modalitate în care experimentezi cu adevărat Cinque Terre, singura porțiune de pe Riviera italiană care a supraviețuit neatinsă.

Pe cărări pitorești, prin vii și plantații de măslini, peste ziduri de piatră și de-a lungul spectaculoasei coaste, ajungi în Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso și obții o imagine idilică a vechii Italii, cu bărci de pescuit în culori strălucitoare, promenade și piațete pitorești.

Daca ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe te invităm să descoperi si alte idei din colecția Călătorește prin lume.

 

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.