O vacanță în Bruges îți dezvăluie un oraș intim, melancolic și frumos ca o poveste. Sunt multe experiențe pe care le poți trăi aici, dar observarea orașului în sine este cea mai captivantă dintre ele.
Vacanța la Bruges înseamnă să uiți de zgomotul metropolelor aglomerate și să trăiești povestea unui mic oraș fermecător, ce coboară în timpuri medievale și mai departe de ele, până acolo când Marea Nordului își retrăgea apele pentru a dezveli un pământ nou, ce avea să devină urbea străbătută de canalele mai mult decât romantice pe care o descoperi azi în inima Flandrei.
Poate că în Bruges nu ai de trăit atâtea experiențe ca în Veneția, de exemplu, însă marea experiență este chiar orașul în sine, supranumit, de altfel, Veneția Nordului.
Fiindcă nu de multe ori îți este dat să evadezi într-o așezare atât de seducătoare tăiată de ape, cu un centru vechi atât de irezistibil, inclus de altfel în patrimoniul UNESCO, cu străzi melancolice flancate de case flamande superbe, cu magazine de ciocolată atât de multe și de cochete încât îți ia timp să intri în toate și să guști din sortimentele care dau o aromă dulce vacanței.
Apoi liniștea orașului te face să nu te grăbești și să-l explorezi agale, pe jos sau cu bicicleta, ca mulți dintre localnici, să traversezi poduri străvechi și să te pierzi în parcuri mai mult decât verzi, pentru a ajunge în locurile care îi șlefuiesc sufletul de secole.
Cum ajungi
Deși nu există zboruri directe din București, câteva variante, dintre care cea mai convenabilă este Ryanair, te aduc în Bruxelles, de unde este simplu să ajungi în Bruges.
Sunt o mulțime de trenuri care pleacă spre Bruges, iar durata călătoriei nu depășește cu mult o oră. Mai există și varianta transferului din Bruxelles, dacă preferi acest gen de deplasare.
Ce faci în Bruges
1. Descoperi la pas seducătorul Bruges
Primul lucru pe care trebuie să-l faci în vacanță la Bruges este să hoinărești pe străzile pietruite și de-a lungul canalelor care seduc inima călătorului. Doar așa poți să te adâncești în atmosfera liniștită a micului burg și să admiri din plin frumusețea medievală a centrului istoric, să-i descoperi arhitectura, monumentele și catedralele, piețele și parcurile, cafenelele, restaurantele și faimoasele buticuri de ciocolată.
Iar dacă îți dorești ceva organizat, un tur privat cu un localnic este cea mai bună alegere pentru a bifa punctele de atracție ale orașului.
Cel mai vechi pod din Bruges, ineditul zid al berii (2be Beer Wall), Biserica Sfântului Sânge, a cărui relicvă sacră, flaconul cu Sfântul Sânge, este motivul unei procesiuni anuale impresionante pe străzile orașului, sau superbul turn cu ceas Belfry, care te urcă, pe scara sa îngustă, formată din 366 de trepte, la înălțimea de unde ai parte de cele mai frumoase panorame ale citadelei, sunt doar câteva dintre obiectivele la care te oprești, în timp ce le afli istoria și secretele.
2. Plutind pe canale
În nici un chip nu trebuie să ratezi într-o vacanță la Bruges un tur cu barca pe canalele ce-i descriu frumusețea. Nimic nu se compară cu sentimentul pe care ți-l dă călătoria pe ape, în timp ce te strecori pe sub poduri istorice, de-a lungul malurilor pline de sălcii și de mici grădini, pentru a vedea orașul dintr-o perspectivă cu totul diferită.
Nu ai decât să plutești în farmecul irezistibil al Veneției Nordului și să te lași copleșit de emoții!
3. O altfel de plimbare
Cum Bruges îți oferă prilejul evadării într-o vacanță inedită, nu evita o plimbare cu totul altfel pe străzile din centrul istoric.
Lasă-te purtat din piața centrală într-o trăsură tip bicicletă, ce-ți oferă o experiență unică de vizitare, ruptă parcă din povești.
În deplin confort, așezat în spatele trăsurii speciale, observi cum obiectivele istorice se perindă prin fața ochilor, împreună cu frumusețea lor copleșitoare, pe traseul croit în așa fel încât să nu-ți scape nimic din ce e mai important.
Citește și alte articole despre Bruges
4. Pe două roți, în ritmul orașului
În Bruges multă lume preferă bicicleta. Oriunde ai întoarce capul, este imposibil să nu vezi copii sau bunici pedalând spre locurile care îi cheamă, fie că e vorba de școală, de piață sau aiurea.
Așa că, dacă vrei să experimentezi orașul într-un mod autentic, alege o plimbare cu bicicleta alături de un localnic, care-ți oferă o perspectivă nouă de vizitare, împreună cu multe istorioare inedite.
Iar pentru momentele în care vrei să hoinărești singur pe două roți, poți închiria o bicicletă de pe strada Predikherenstraat nr. 28, sau o motocicletă Vespa de pe strada Het Zand nr. 34, pentru mai mult confort.
5. Admiră faimoasa statuie „Madonna cu pruncul“ a lui Michelangelo
Catedralele gotice, cu vârfurile lor spectaculoase care scrutează cerul, conferă o eleganță dramatică orașului. Statuile care o înfățișează pe Fecioara Maria, atât de multe încât le poți întâlni pretutindeni, se integrează armonios în perisajul urban și-i dau un aer de spiritualitate eternă.
Însă doar una dintre statui se bucură de o faimă aparte. Este vorba despre „Madonna cu pruncul“ a lui Michelangelo, sculptată în marmură albă, undeva între anii 1501 – 1504, care poate fi admirată în biserica Onze-Lieve-Vrouwekerk (Church of Our Lady). Concepută inițial pentru catedrala din Siena, este singura sculptură a artistului care a părăsit Italia în timpul vieții sale, fiind cumpărată de doi comercianți belgieni care au donat-o bisericii care îi este și astăzi gazdă.
Față de alte sculpturi ale lui Michelangelo care tratează acest subiect, de data aceasta Iisus nu mai este ținut în brațe sub privirea pioasă a Fecioarei, ci este reprezentat în picioare, aproape nesprijinit. Așa se face că, în vacanță la Bruges, ai șansa să admiri una dintre capodoperele lui Michelangelo, într-un spațiu încărcat de sacralitate.
6. Bruges, orașul broderiilor
Așa cum canalele, monumentele, străzile pietruite și casele aliniate la perfecțiune îi țes farmecul, cusătoresele și cusătorii îi croșetează faima de oraș al broderiilor.
O mulțime de magazine de broderii fine se întrec cu lucrările ornamentale ridicate la rang de artă. Rococo, unul dintre cele mai vechi buticuri de gen din Bruges, a cărui tradiție se păstrează din anul 1833, te uimește cu vasta sa colecție de broderii vechi și contemporane, de o frumusețe grăitoare.
Nu doar că poți admira țesăturile unice, dar poți să și participi la o demonstrație ținută în showroom-ul magazinului, în care vezi tehnicile secrete prin care țesăturile delicate sunt create.
7. În căutarea morilor de vânt
O experiență mai puțin știută în vacanță la Bruges, dar cu atât mai specială, este să pornești în căutarea morilor de vânt, de-a lungul vechiului canal, cam acolo unde se aflau porțile medievale ale zidului care străjuia orașul, luat acum în stăpânire de vegetația sălbatică.
Odată ce zărești, în liniștea marginală, la capătul unei plimbări agreabile, paletele celor patru mori de vânt care au rămas în picioare, gândurile îți zboară spre timpuri de legendă. Una dintre ele, Sint Janshuysmill, construită în anul 1770, este încă funcțională, în timp ce altele două găzduiesc mici muzee la interior.
8. Ciocolată, atât de multă ciocolată
Ciocolata belgiană este renumită în lume, iar mulțimea de magazine de ciocolată din vechiul burg este covârșitoare.
Poate că nu reziști tentației de a da iama în primul butic care îți iese în cale, pentru a te bucura de apetisantele produse pe care ți le oferă, însă sfatul nostru este să cercetezi puțin piața înainte, doar în ideea de a nu rata marea diversitate a acestor delicatese cu gust divin. Se anunță valuri de ciocolată în vacanță la Bruges!
9. Un zbor cu balonul deasupra orașului
Pentru a avea o imagine completă a seducătorului oraș, un zbor cu balonul deasupra vechii așezări se impune.
Nu doar că trăiești o aventură senzațională, care are loc fie în dimineața răcoroasă, când lumina specială a începutului de zi îmbracă citadela și împrejurimile într-o aură nouă, fie în după-amiaza melancolică, atunci când vântul este domol, odată ce norii au fost risipiți, ci ai șansa unică de a te bucura de peisaje de o frumusețe copleșitoare, cum rar îți este dat să vezi în viață.
10. Descoperă bucătăria flamandă
Știi deja că în vacanță la Bruges ai parte de cei mai gustoși cartofi prăjiți din lume, însă bucătăria flamandă nu se sfârșește aici. O întâlnești în restaurantele tradiționale din oraș la care te oprești, când îți îngădui o pauză de la plimbare.
Însă, dacă vrei să ai parte de o experiență culinară cu totul autentică, alege să iei masa acasă la niște localnici. Nu doar că savurezi trei feluri de mâncare gătite cu pasiune din produse proaspete, după rețete locale, dar ai și șansa de a intra direct în contact cu ospitalitatea din inima Flandrei.
Ai nevoie și de alte idei pentru următoarea ta evadare? Consultă secțiunea Experiențe, citește și alte articole din colecția Meriți o pauză și alege ceea ce iți dorești să experimentezi!