Ce alt loc te-ar aștepta mai ospitalier într-un sejur în România decât fermecătorul sat săsesc Copșa Mare, cu ritmul lui molcom și casele saxone atât de primitoare?
Un sejur în România este cu atât mai frumos cu cât te oprești pentru câteva zile în satul săsesc Copșa Mare, pentru a trăi o experiență autentică în Transilvania.
Copsamare Guesthouses
Situat în comuna Biertan, din nordul județului Sibiu, la doar doi kilometri de satul Biertan, faimos pentru biserica sa evanghelică fortificată, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, micul sat saxon ascunde în inima sa proprietatea Copsamare Guesthouses, locul perfect pentru a trage la una dintre casele de oaspeți.
Fiindcă în acest colț de țară, cu peisaje naturale a căror frumusețe liniștită te cucerește pe loc, te adâncești în tradiții și obiceiuri păstrate cu sfințenie, a căror taină o descoperi treptat.
Fiecare dintre cele patru case de oaspeți a fost complet restaurată folosind materiale și tehnici tradiționale, astfel încât să fie păstrată arhitectura originală saxonă, ca parte a efortului proprietarilor de conservare a patrimoniului arhitectural local și a moștenirii culturale săsești.
Mobila și diversele decorațiuni de proveniență locală creează acea atmosferă primitoare de care ai atâta nevoie, în care regăsești momentele de liniște și detașare pe care le cauți și le savurezi din plin, într-un mediu confortabil, din care, totuși, nu lipsesc cele necesare unui stil de viață modern. Cum recunoști casele? După nume și culori.
Casa Albă
Casa Albă, cu arhitectura sa tipic saxonă, se află aproape de biserica ortodoxă din sat și se mândrește cu grădina sa cu viță de vie, un loc în care te retragi și te bucuri de aerul curat de la poalele dealurilor, în liniștea de afară.
Vechiul grajd este acum livingul spațios și luminos, cu șemineu, iar fostul șopron este ocupat de bucătăria complet echipată, în care este dispus locul generos de luat masa.
Cele două dormitoare de la mansardă, de unde poți admira dealurile și biserica fortificată, împreună cu apartamentul complet independent din fosta bucătărie de vară, cu soba sa superbă de ceramică, sunt locurile în care pot fi cazate până la 8 persoane. Toate camerele sunt dotate cu băi proprii.
Casa Roșie
Mai mică, dar cu un farmec aparte, casa roșie este protejată de biserica medievală. Grădina privată, veranda largă, cele două dormitoare cu băi proprii, livingul cu sobă tradițională, bucătăria și locul de luat masa sunt puse la dispoziția oaspeților care se retrag la Copșa Mare într-un sejur în România.
Casa Galbenă
Casa Galbenă, pe lângă recepție și locul de luat masa, include vechiul șopron (transformat într-o bucătărie modernă deschisă, în stil italian, un loc perfect pentru a lua micul dejun), casa principală și fosta bucătărie de vară, care astăzi reprezintă două apartamente independente, cu living room și cu acces direct spre verandă și grădină. Casa poate găzdui până la patru persoane.
Casa Verde
În Casa Verde și mare din centrul satului găsești două dormitoare cu băi proprii, fostul șopron, care azi are funcțiunea de living room cu sobă, și bucătăria, care și-a găsit loc în vechiul grajd, cu acces spre grădină. Ceea ce reprezenta bucătăria de vară este în zilele noastre o casă independentă cu două dormitoare, baie, living room și bucătărie tradițională.
Alege să stai în oricare vrei, fiindcă atmosfera este specială și te simți pur și simplu bine aici, în Copșa Mare, într-un sejur în România în care te oprești în frumoasa Transilvanie. Tot aici ai parte de o mulțime de experiențe, din care poți încerca doar ceea ce-ți place, dacă nu pe toate.
Trăiește experiențe autentice
Ești în Transilvania, într-un sat săsesc, într-o regiune superbă, bogată în tradiții și obiceiuri, în care ritmurile vieții simple și autentice sunt rar tulburate.
Aici poți vizita ferme bio și întâlni producători locali, de la care poți înțelege mai bine ce înseamnă efortul pentru obținerea unor produse sănătoase, la fel ca altădată.
Tot aici intri în contact cu cultura locală, descoperi frumoasele produse de artizanat, în vizitele la meșterii locului sau printr-o vizită la Muzeul Industriei Textile din Cisnădie, fiindcă nu e departe. De asemenea, poți oricând să mergi la un centru de călărie, unde te aventurezi pe cai în frumusețea peisajului, ca pe vremuri.
Bucură-te de natură
Descoperă frumusețea naturii, fă drumeții pe dealurile și în pădurile din apropiere, sau urcă-te pe bicicletă, pentru a vedea și mai multe. Mergi la culesul trufelor, prețioasele ciuperci care aici cresc din belșug, sau la pescuit, pentru momente de liniște de care numai pescarii pot avea parte, în timpul în care stau în așteptare.
Citește și alte articole despre România
Pornește în tururi de vizitare fascinante
În zonă sunt multe biserici fortificate, ce impresionează prin arhitectura de inspirație gotică, dar și prin povești ce dăinuie peste veacuri și care abia așteaptă să fie spuse. Fă un tur al acestor biserici –monument din Copșa Mare, Biertan și din regiune și vizitează cetatea Sighișoara, protejată de UNESCO.
Sau pornește într-o călătorie în care descoperi frumusețea așezărilor săsești Mălâncrav – un sat sibian izolat care l-a fascinat chiar și pe Prințul Charles, apoi Saschiz, în Mureș, unde poți admira cetatea țărănească, ce datează din anul 1343, și Viscri, din județul Brașov, cu biserica sa fortificată inclusă în patrimoniul UNESCO, dar și locul în care o fundație patronată de Prințul Charles a derulat mai multe proiecte de renovare a unor case, inclusiv a bisericii. Sau vizitează Ținutul Secuiesc.
Poți, de asemenea, să participi la unul din evenimentele Transilvanian Brunch, un târg gastronomic ce organizează brunch-uri în ultima sâmbătă a lunii, din aprilie până în septembrie, în diferite localități din Transilvania.
Trebuie doar să ajungi la Copșa Mare într-un sejur în România, fiindcă aici se găsește câte ceva pentru fiecare.