Acasa Travel Moods Activ City break în Atena - spiritul contemporan al unui oraș antic

Travel Mood Activ

City break în Atena - spiritul contemporan al unui oraș antic

Într-un city break în Atena vizitezi un oraș impresionant, care și-a păstrat viu spiritul de-a lungul mileniilor pe care îl descoperi la fiecare pas.

Un city break în Atena te aduce față în față cu o istorie glorioasă și îți dezvăluie un oraș viu, cu o viață socială înfloritoare și palpitantă.

Vizitează monumente antice și visează la zorii democrației pe Acropole, străbate galerii de artă contemporană, delectează-te cu admirabila gastronomie ateniană și stai de vorbă cu localnicii gata oricând să dezbată o problemă curentă, în spiritul combativ ce îi caracterizează dintotdeauna.

Atena are de toate pentru toți - iar spiritul ei guvernează stilul de viață al unui oraș fascinant.

Cum ajungi:

Când îți plănuiești un city break în Atena trebuie să știi că mai multe companii oferă zboruri directe într-acolo, iar călătoria va fi scurtă, de numai o oră și 45 de minute.

De la aeroport ajungi simplu în oraș cu autobuzul (o călătorie durează aproximativ 55 de minute și costă doar 6 euro), cu metroul (50 de minute, 10 euro) sau cu taxi-ul (care străbate distanța în 35 de minute, pentru 38 de euro).

Iar dacă vrei să explorezi nu numai orașul, ci și plajele din vecinătate și Portul Piraeus, îți recomandăm să optezi pentru unul dintre autobuzele turistice ce operează diverse rute în zonă.

Experiențe pentru travel mood activ în city break în Atena:

1. Măreața Acropolă

Vizitarea celebrei Acropole din Atena echivalează cu o călătorie în timp, iar un tur ghidat printre ruinele maiestuoase ce fac parte din patrimoniul UNESCO îți arată cum reușesc atenienii să trăiască în umbra propriei istorii.

Ghidul te conduce printre numeroasele artefacte ce alcătuiesc unul dintre cele mai fascinante situri arheologice ale lumii, pe dealul vizibil de oriunde din oraș.

Aici găsești teatrul lui Dionisos, datând din secolul al V-lea, despre care afli că este chiar locul de naștere al teatrului ca artă, dar și sanctuarul dedicat aceluiași zeu, care proteja în vechime nu doar artele, ci și vinul și fertilitatea.

Erechteionul (despre care se crede că a fost ridicat și conceput de Fidias), templul Atenei (primul construit în întregime în stil ionic aici) și Partenonul (dedicat tot zeiței Atena, faimoasa guvernatoare a orașului) sunt construcțiile încă impresionante care te întâmpină pe deal și care îți demonstrează pas cu pas nivelul de civilizație atins de vechii eleni.

Iar o ultimă vizită la Muzeul Acropole (unul dintre cele mai bogate în exponate din lume) îți arată atât stadiul actual al lucrărilor arheologice, care ți se întind sub picioare, sub podelele de sticlă, dar și lumea uimitoare descoperită de arheologi sub pământ.

2. Între prezent și trecut

Un tur alături de un ghid privat ce pornește din piața Monastiraki te poartă, pe străduțe înguste, către obiectivele turistice și istorice care definesc istoria locului.

Mergi spre biblioteca lui Hadrian, construită după principiile arhitectonice ale unui forum roman, și imaginează-ți înțelepții din vechime care își petreceau timpul aici, consultând papirusuri.

Apoi continui spre agora romană, construită de atenieni pentru a o înlocui pe cea antică, și admiri structurile care au supraviețuit vremurilor și care s-au alăturat, de-a lungul secolelor, construcțiilor antice.

 

O pauză binemeritată de cafea te găsește în cartierul Plaka, cel mai vechi al orașului, numit și cartierul zeilor, datorită faptului că se află doar la câțiva pași de aria ce găzduiește cele mai multe vestigii.

Aici poți vedea foarte multe muzee, de la cel dedicat acropolei la cel ce relatează istoria evreilor din zonă, unul destinat artei populare, cel ce adăpostește instrumentele muzicale din vechime, Muzeul Frissiras sau Muzeul Universității.

Drumul te poartă mai departe în Anafiotika, districtul cu arhitectură cicladică pe ale cărui străduțe ai sentimentul că străbați mai degrabă insulele grecești, cu casele lor zugrăvite în nuanțe strălucitoare de alb și albastru.

Urmează Arcul lui Hadrian, construit în întregime din marmură și asemănător unui arc triumfal roman, care îți dă prilejul să afli încă mai multe detalii despre o altă perioadă a orașului.

Iar călătoria se încheie cu o vizită în National Garden, parcul public ce se află în spatele Parlamentului, găzduind ruine ce vorbesc încă despre o istorie complicată, și cu Mormântul Soldatului Necunoscut, unde poți vedea ceremonia de schimbare a gărzilor.

pin icon

Citește și alte articole despre Atena

3. Viața în Agora

Centrală pentru stilul de viață al vechilor atenieni, Agora juca un dublu rol, atât ca spațiu comercial, cât mai ales ca loc de întâlnire și dezbatere a regulilor și inițiativelor cetății.

Lucrările pentru a aduce la lumină cea mai faimoasă agora din lume încă mai continuă, aproape un secol după ce au început, așa încât o astfel de vizită ghidată nu doar că te uimește cu mulțimea monumentelor vizibile, dar te face să îți imaginezi și ceea ce încă a rămas de excavat.

Coloanele dorice printre care trebuie să se fi plimbat Socrate și Platon dezbătând viitorul lumii, Tholos-ul, ce găzduia senatul, Metroon - unde se aflau arhivele orașului, toate ți se arată ca mărturii ale unei epoci în care democrația abia începea să fie concepută.

Un tur privat la templul lui Hefaistos, una dintre puținele clădiri ce a supraviețuit intactă, construită în stil doric, îți spune cum acesta și-a schimbat destinația și a găzduit vreme îndelungată și o biserică creștină.

Iar Muzeul Agorei Antice, găzduit de spațiul comercial Stoa of Attalos, îți arată o serie de exponate fascinante, provenind din perioade istorice semnificative, de la cea bizantină la ocupația turcească - astfel descifrezi, din inscripții antice, monede, vase sau sculpturi, straturile de istorie care formează spiritul elen așa cum este el astăzi.

4. Vizitează Plaka în city break în Atena

Cartierul Plaka este o destinație obligatorie într-un city break în Atena, pentru că districtul istoric e plin de viață, iar seara devine și mai animat. Sutele de magazine din zonă găzduiesc suveniruri obișnuite pentru turiști, dar o să îți facă plăcere să descoperi printre ele atelierele artizanilor autentici, care expun adevărate opere de artă.

Iar când ai ostenit admirând, nu îți rămâne decât să trăiești atmosfera locului de pe terasa unuia dintre multele restaurante excelente. Păstrează-ți energia și pentru un pahar sau mai multe de ouzo, într-o tavernă tradițională - ai putea alege oricând distileria Brettos, din Kydatheneon.

Sau optează pentru o experiență ateniană desăvârșită și vezi un film la Cine Paris, cinematograful în aer liber la care pelicula va trebui să concureze cu priveliștea Acropolei luminată la ceas de seară.

Că alegi aceste experiențe sau altele, că te plimbi printre ruine ateniene și romane sau admiri biserici bizantine, o vizită la apus în Plaka te face să iei parte la viața orașului - iar dacă ajungi în perioada carnavalului (care în 2018 are loc de la finele lui ianuarie până în februarie) ești cu atât mai câștigat.

5. Falnicul Lycabettus

Muntele Lykabettus se înalță verde în chiar mijlocul orașului, acoperit, la bază, de pini, și adăpostind în vârf un restaurant, capela Sfântului Gheorghe și un amfiteatru în care au cântat, printre alții, Leonard Cohen, Peter Gabriel și James Brown.

Nu îți irosi energia urcându-l pe jos, căci ai la îndemână un funicular, iar odată ajuns în vârf bucură-te de cea mai spectaculoasă panoramă a orașului.

Despre Lycabettus se spune că ar fi fost odinioară populat de lupi, de altfel chiar ei dau numele muntelui, dar cele mai multe legende sunt de acord că el a răsărit în oraș atunci când zeița Atena l-a așezat, pur și simplu, acolo unde este.

6. Călător printre legende

Nostalgia pentru legendele Olimpului îți este satisfăcută cel mai bine de o experiență alături de localnici care începe la complexul de clădiri neoclasice (universitatea, academia și biblioteca neoclasice, construite în secolul al XIX-lea) dedicat celor 12 zei olimpieni.

Aglomerata stradă Sofokleous, ce poartă numele dramaturgului Sofocle și găzduiește clădirea bursei, te trimite la Hermes, vechiul zeu al comerțului și protector al oamenilor.

Despre el, dar și despre Artemis, zeița vânătorii, Poseidon, zeul mărilor, și Demetra, protectoarea agricultorilor, afli și în piața Varvakios, un loc preferat mai degrabă de localnici și puțin accesibil neinițiaților.

Un popas într-un bar te introduce în istoria petrecerilor dionisiace și nu e moment mai bun să afli despre zeul fertilității și al vinului decât atunci când stai la povești, bucurându-te de un pahar de vin.

În cele din urmă ajungi în piața Monastiraki și în Plaka, unde admiri turnul vânturilor (construit în Agora romană) și tot felul de alte monumente dedicate lui Apollo sau Ares.

Iar o ultimă plimbare pe străduțe, spre Anafiotika, îți pune în față Acropola și te îndeamnă să asculți miturile fascinante despre Zeus, cel mai important dintre idolii atenienilor.

Miturile vechii Grecii te însoțesc peste tot, dar mai cu seamă atunci când ajungi la templul lui Zeus, construit în timpul epocii tiranilor cu intenția de a fi cel mai mare din lume, și care a fost terminat sute de ani mai târziu, în epoca lui Hadrian, falnic și impozant, cu cele 104 coloane uriașe (dintre care au supraviețuit doar 16) și cu cele mai mari statui de cult din întreaga lume antică.

7. In căutarea lui Poseidon la Cape Sounion

Un city break în Atena poate fi încununat de o evadare spre templul lui Poseidon de la Cape Sounion.

Legenda spune că aici e locul din care Aegeus, regele atenienilor, a sărit în valuri, dând și numele mării - iar cea mai veche referință la cel mai sudic promontoriu al Aticii se regăsește în Odiseea lui Homer, poemul despre călătoria lui Ulise, condamnat la zece ani de rătăcire de Poseidon însuși.

Ajungi la Sounion după ce străbați superbul drum de coastă și vezi templul dedicat lui Poseidon, secundul lui Zeus, un zeu important (mai cu seamă că grecii erau un popor maritim) și furios, ce putea oricând să dezlănțuie furtuni devastatoare.

Construit cu cinci secole înainte de era noastră, templul se înalță la 60 de metri deasupra mării, iar dintre cele 34 de coloane dorice din marmură ce îl înconjurau în antichitate au mai rămas doar 15. Distrus de împăratul roman Arcadius în 399, templul e azi un vestigiu ce amintește de gloriosul imperiu al atenienilor, iar poziția sa privilegiată îți deschide o panoramă superbă spre unele dintre insulele grecești.

8. În piața de vechituri

Ți-am povestit deja despre Monastiraki și despre ce înțeleg atenienii dintr-o piață de vechituri - de fapt, este vorba despre o mulțime de antichități și produse artizanale realizate de meșterii locali, în vreme ce o adevărată piață poți vedea doar duminica, atunci când cartierul este invadat de o mulțime de localnici ce își aduc aici nimicurile, unele dintre ele neinteresante, dar altele, adevărate comori.

Dar o vizită la sfârșit de săptămână, fie și numai ca să stai să admiri scena ireal de aglomerată de pe terasa unei cafenele, este o experiență ateniană în cel mai adevărat sens al cuvântului.

Vacarmul oamenilor suprapus pe priveliștea agorei, cu muzicieni, cumpărători și vânzători de ocazie, este emblematic pentru oraș.

Dacă vrei să vizitezi aria într-o perioadă mai liniștită, vino aici oricând altcândva și ia-ți timp să explorezi magazinele de suveniruri sau îmbrăcăminte, să cauți printre discuri cu muzică de toate felurile sau să vânezi bijuterii de colecție.

9. În portul Piraeus

Pentru că se află în apropiere, o vizită în Piraeus se impune într-un city break în Atena, mai ales pentru că orașul (care era deja foarte dezvoltat cu cinci secole înaintea erei noastre) adăpostește o istorie interesantă.

Servind drept port pentru atenieni în perioada clasică, Piraeus era legat de marele oraș prin ziduri, în epoca de aur a Atenei, dar așezarea datează de fapt din preistorie.

Părți din zidurile inaugurate de Temistocle încă se mai păstrează, la fel și Skeuptheke, un loc unde erau ținute echipamentele pentru vase, dar și Syrangion, sanctuarul eroului local Syrango.

Teatre antice, statui de bronz înfățișându-i pe Atena, Apollo și Artemis, muzee și festivaluri animă orașul străvechi și îi dau o aură contemporană.

10. O seară memorabilă

Nu încheia un city break în Atena fără să simți gustul autentic al vieții de aici - o experiență ce reunește cultura cu gastronomia îți îmbogățește sejurul.

Mergi la taverna Kalokerinos, în Plaka, pentru o seară cu dansuri grecești și savuroasă mâncare mediteraneeană.

Restaurantul istoric se află în apropierea Acropolei, chiar în inima cartierului Plaka, și nu există un loc mai bun să asculți ritmurile vivace ale muzicii grecești care te fac să îți dorești să te întreci cu dansatorii populari.

Poate că nu ai să reușești să le replici mișcările acrobatice, dar în mod cert te bucuri de atmosfera pe care o creează, și de cele trei preparate delicioase din meniu, acompaniate de un vin excelent.

Daca ți-am trezit apetitul pentru astfel de vacanțe te invităm să descoperi si alte idei din colecția Călătorește prin lume.

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.