Acasa Travel Moods Evadare Sejur Berlin: descoperă 10 experiențe inedite

Travel Mood Evadare

Sejur Berlin: descoperă 10 experiențe inedite

Ce excursie în alt oraș european îți oferă o senzație de inedit mai pregnantă decât un sejur în Berlin, orașul vibrant și plin de istorie care atrage laolaltă pasionații de artă și arhitectură, iubitorii de petreceri până în zori și de mâncare stradală savuroasă, citadela în care istoria trăiește pe străzi și în care poți evada ori de câte ori ai nevoie de o pauză?

Un sejur în Berlin îți dezvăluie un oraș seducător, care a păstrat energia ce îl caracteriza acum un secol, deși lumea întreagă din jur s-a schimbat.

Berlinul e multicultural, relaxat și dinamic, e plin de surprize și mustește de locuri de socializare. E, pe scurt, locul unde vrei să evadezi dacă nu ai prea mult timp, dar ai nevoie de o doză de prospețime. Fie că vii pentru panorame spectaculoase, pentru spiritul său imprevizibil, pentru petreceri sălbatice sau pentru creativitatea care i-a adus faima de capitală mondială a artiștilor, Berlinul te va surprinde.

Ți-am povestit deja cum poți vizita principalele atracții turistice din Berlin , dar dacă vrei mai mult, am selectat pentru tine experiențe mai aparte, de care cunoscătorii știu să se bucure cum se cuvine.

Cum ajungi

Un sejur în Berlin e o variantă ușor accesibilă, pentru că spre această destinație există atât zboruri directe, cât și cu escală. Din România pleacă avioanele a două companii low cost, Ryanair și Wizz Air, cu zboruri extrem de avantajoase.

Odată ajuns în metropola germană, poți opta pentru transportul public – e util să consulți pagina oficială a aeroporturilor din Berlin sau poți rezerva din timp un transfer privat, care te va scuti de emoții și de așteptare.

Experiențe pentru travel mood evadare în sejur în Berlin

1. Vezi Berlinul… ca un berlinez

Un tur gratuit și mai puțin formal este startul perfect pentru un sejur în Berlin, pentru că îți permite să descoperi inima acestui oraș impresionant, plecând de la Alexanderplatz și vizitând, vreme de trei ore, tot ceea ce merită văzut.

Nici nu e nevoie să te înscrii, ci doar să fii prezent la punctul de întâlnire de unde mici grupuri pornesc să descopere împreună Berlinul.

Treci prin cartiere multiculturale, descoperă squat-urile artiștilor, minunează-te în fața artei stradale, admiră expozițiile de la Kunstlerhaus Bethanien și vizitează YAAM (Young African Art Market) Beach.

Apoi încearcă-ți îndemânarea și curajul în unul dintre cele mai mari skate-parcuri din Europa și descoperă un fost depou bombardat care a devenit spațiu de entertainment. Observă proiectele de artă și agricultură urbană care i-au adus orașului faima de hotspot alternativ, mergi la un rave în miezul zilei și explorează târguri de vechituri pline de comori.

2. Sari peste rând la Spy Museum

Dacă te pasionează palpitantele povești cu spioni nu trebuie să ratezi, într-un sejur în Berlin, o vizită la Muzeul Spionajului din Potsdamer Platz.

Intră în lumea populată de agenți secreți și spioni – muzeul se întinde pe trei mii de metri pătrați în care descoperi tehnologiile folosite de aceștia (într-un mod amuzant și interactiv), afli totul despre modul de operare al agențiilor și despre cum Berlinul a fost dintotdeauna un punct crucial pentru spionaj.

Este singurul astfel de muzeu din Germania și poziționat în ceea ce obișnuia să fie epicentrul acestor activități, o lume a umbrelor și a misterelor. Cele mai inedite povești cu spioni, agenți și secrete ți se dezvăluie prin intermediul a 350 de exponate care stau mărturie pentru o practică care a făcut și a desfăcut istoria. Și nu doar pe cea recentă!

pin icon

Citește și alte articole despre Berlin

3. Gastronomie multiculturală... cu un localnic

Faima preparatelor culinare trebuie să îți fi ajuns la urechi când ești într-un sejur în Berlin, așa încât trebuie să o descoperi la fața locului, într-un tur de degustare alături de un localnic, care te îndeamnă să savurezi nu mai puțin de zece rețete devenite clasice!

Pornirea se dă la Curry 36, unde te bucuri de un currywurst celebru, preparat de o familie care a dedicat multă vreme găsirii rețetei perfecte.

Apoi îți încerci papilele într-un Konditorei, o patiserie germană, după care experimentezi o rețetă asiatică. Urmează o piață locală, cu tradiționala Buletten mit Kartoffelsalat, o bere binemeritată, un falafel inegalabil și, firește, un desert. Partea foarte bună? Toate degustările sunt incluse în preț, iar de-a lungul celor trei ore ești însoțit de localnici care îți povestesc totul despre comunitățile și localurile prin care treceți! În plus, experiența poate fi personalizată, în funcție de interesele și plăcerile tale.

4. În căutarea berii artizanale locale

Ce ar fi un sejur în Berlin fără o bere... sau mai multe? Alege un tur de degustare alături de localnici care nu doar că îți dezvăluie secretele berilor artizanale, dar și cultura și istoria orașului.

Pornești din strada Kohlfurter, unde încerci o bere tradițională la o micro-berărie, după care te îndrepți spre o alta, cu un design inedit, unde te relaxezi la o halbă proaspătă de Pilsner Urquell, și continui către un alt local berlinez, ascuns turiștilor obișnuiți. Aici îți recomandăm un Schopper Hell servit chiar de berarul care îți poate spune totul despre această specialitate nefiltrată!

Iar apoi te așteaptă o altă micro-berărie, favorita generației mai tinere – faimoasă pentru o pale ale fructată și proaspătă, care merge de minune cu un snack german. Și afli, de-a lungul drumului, de la gazdele tale, care sunt locurile pe care nu trebuie să le ratezi dacă îți dorești să petreci până în zori!

5. În lumea artei stradale

Oriunde ai merge într-un sejur în Berlin, arta stradală, de la stenciluri la adevărate opere murale, îți însoțește parcursul și îl face mult mai colorat. Ca să o înțelegi pe deplin, alege o experiență care te poartă prin capitala culturii stradale și te învață să devii un street artist în adevăratul sens al cuvântului.

O excursie de patru ore și jumătate îți explică cum s-a format aici scena graffiti, la finele anilor 70, în Berlinul de Est, te poartă pe străduțe lăturalnice de-a dreptul cucerite de însemne și culori, te învață să descifrezi codurile grafferilor în timp ce explorezi ateliere sau vezi artiști la treabă, pe stradă.

Iar la final afli cum îți poți crea propriul graffiti și pictezi pereții unui complex industrial abandonat (și un suvenir, dacă vrei, pe care să îl iei cu tine ca o amintire prețioasă a timpului petrecut în Berlin).

6. Berlinul pe Segway

Cele mai notabile atracții turistice îți sunt la îndemână într-un tur amuzant pe Segway într-un sejur în Berlin.

Rezervă-ți o jumătate de zi ca să străbați orașul într-o aventură inedită care te poartă pe străzi și prin parcuri, într-un grup intim de nu mai mult de cinci persoane.

Vizitezi ce a mai rămas din Zidul Berlinului, cu infamul Checkpoint Charlie pe care l-ai văzut în atâtea filme, afli cum și de ce a fost construit, dar și cum a căzut, ajungi la buncărul lui Hitler, locul unde naziștii au ars cărți într-un ritual intrat în istorie, vezi Reichstag-ul, sediul acum restaurat al Parlamentului German, treci prin Poarta Brandenburg și prin Potsdamer Platz.

7. Un oraș de ciocolată

Poate că Berlinul nu este primul oraș pe care să îl asociezi, în imaginația ta, cu ciocolata, dar o experiență cât se poate de dulce îți demonstrează contrariul. Alătură-te unei localnice pasionate și descoperă istoria bogată a ciocolatei în orașul german.

Turul (care poate fi personalizat așa cum dorești) începe într-o cafenea din Mitte care are și un atelier de ciocolată, după care continuă, printre canale și atracții turistice, spre un magazin celebru unde ai ocazia să îți creezi propriul baton, după gustul tău.

Urmează trei alte cafenele în Stadtmitte și Kreuzberg, și câteva atracții mai speciale – cum ar fi turnul televiziunii sau Poarta Brandenburg, realizate în întregime din ciocolată!

8. Berlinul secret pe bicicletă

Descoperă orașul secret într-un tur pe bicicletă alături de un localnic, într-un sejur în Berlin care se va dovedi de neuitat.

Experiența începe în Alexanderplatz și urmează fostul Zid al Berlinului, de-a lungul râului Spree, către locurile de unde ai cele mai impresionante panorame. Treci fosta graniță spre Berlinul de Est, vizitează punctele în care gărzile ținteau către cei care încercau să treacă în Vest, și mergi apoi către Alt-Treptow, cu parcul Treptower, unde se află memorialul sovietic care comemorează miile de soldați ruși căzuți în bătălia din 1945.

Continui spre Alt-Stralau, peninsula istorică ce se schimbă rapid, și apoi spre Friedrichshain, cartierul plin de cafenele și restaurante unde te așteaptă o pauză binemeritată.

Urmează Frankfurter Tor și Oberbaum Bridge, dar și cel mai celebru club din lume, Berghain, fiecare cu poveștile și secretele lor dezvăluite ție, înainte de a ajunge înapoi în locul de plecare.

9. O cină acasă la un chef în sejur la Berlin

Ia-ți o pauză în sejurul în Berlin să te bucuri de gastronomie la cote înalte, petrecând o după-amiază cu un chef personal.

Mergeți împreună la piețele locale ca să găsiți produsele proaspete ce vor inspira meniul zilei, înveți să selectezi ingrediente și deguști delicatese, apoi porniți spre apartamentul berlinez al chef-ului.

Aici urmează prepararea cinei, timp în care te poți relaxa pe terasă la un pahar de vin sau poți să înveți trucuri ingenioase. Partea bună este că poți stabili dinainte cu chef-ul ce preferi – dacă ești vegetarian, vegan sau intolerant la anumite ingrediente, asta te poate ajuta. Poftă bună!

10. O seară de gală la Charlottenburg Palace

Petrece o seară fabuloasă cu o experiență berlineză memorabilă – ia cina la lumina lumânărilor și ascultă un concert susținut de Berlin Residence Orchestra, în orangeria Palatului Charlottenburg.

Palatul, fosta reședință a casei Hohenzollern, este gazda ta opulentă pentru o masă în tradiția fine dining (inclusiv cu opțiuni vegetariene), căreia îi urmează, în auditorium, un regal muzical ce include selecții clasice și baroce din Bach, Handel și Mozart... nu trebuie decât să te asiguri că ți-ai rezervat din timp participarea la această desfătare (pentru că locurile se ocupă cu săptămâni în avans).

Ai nevoie și de alte idei pentru următoarea ta evadare? Consultă secțiunea Experiențe, citește și alte articole din colecția Meriți o pauză și alege ceea ce iți dorești să experimentezi!

Citește și alte articole similare

Abonează-te la newsletter ca să îți amintim periodic
că ai nevoie de o vacanță

Datele personale sunt folosite conform precizărilor din Politica de confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivaleaza cu acceptarea celor prezentate.